Política 12/10/2012

Desfilada militar "austera" a Madrid amb l'absència destacada dels ducs de Palma

Els reis i els prínceps han presidit l'acte. És el primer que Mariano Rajoy hi va com a president del govern espanyol. La desfilada militar ha costat 900.000 euros

Ara
2 min
Un moment de la desfilada militar a Madrid, presidida pels reis / EFE

MadridEls reis Joan Carles i Sofia, acompanyats per la resta de la família reial, excepte els ducs de Palma, han presidit la desfilada militar amb motiu de la festa nacional espanyola. La tarima presidencial s'ha situat, com l'any passat, a la plaça de Neptuno. És la primera desfilada com a president del govern espanyol per a Mariano Rajoy, que ha estat acompanyat pels membres del seu executiu, representants de les més altes institucions de l'Estat i dirigents polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'absència més destacada d'aquest any ha estat la dels ducs de Palma després del procés judicial obert contra Iñaki Urdangarin pel cas Nóos. En l'acte hi han assistit tots els ministres excepte el d'Economia, Luis de Guindos –que es troba a Tòquio participant en la reunió del Fons Monetari Internacional–, els presidents del Congrés i del Senat i d'altres institucions de l'Estat com el Tribunal Constitucional. També hi han anat els presidents de l'Aragó, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i Castella-la Manxa, a més del de la ciutat autònoma de Ceuta. El president de la Generalitat, Artur Mas, com ja havia anunciat, no hi ha assistit.

L'acte ha començat amb la interpretació d'himne espanyol i l'homenatge a la bandera i als caiguts per la pàtria.

Desfilada "austera"

Uns 2.600 militars, amb uns 50 vehicles lleugers i motos, han participat en la desfilada amb motiu de la festa nacional espanyola, que aquest any no ha tingut l'exhibició aèria completa ni la presència de cuirassats, carros de combat i blindats, segons el ministeri de Defensa. Seguint els criteris d'austeritat, la desfilada ha costat 900.000 euros: 1,9 milions menys que els 2,8 milions de l'any passat, l'últim 12-O dels governs del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero.

Les retallades han impedit als assistents veure els avions i helicòpters, el tradicional salt dels paracaigudistes amb la bandera espanyola prenent terra davant de la tribuna d'autoritats i el pas de carros de combat.

L'únic que s'ha mantingut és el vol de la patrulla acrobàtica Águila, que ha sobrevolat Madrid deixant el rastre dels colors de la bandera espanyola al cel. Fins i tot el recorregut ha sigut retallat en 150 metres.

stats