Política 26/09/2012

35 detinguts i 64 ferits a les càrregues policials contra els manifestants al voltant del Congrés

Uns 1.300 antidisturbis blinden l'accés al Congrés dels Diputats i carreguen contra els manifestants

Joan Rusiñol
2 min
Policies carreguen contra un manifestant / DENIS DOYLE / GETTY

MadridLa policia espanyola ha carregat amb duresa amb porres i pilotes de goma contra els milers de persones –6.000 segons la delegació del govern espanyol a Madrid– que, durant tota la tarda i el vespre, s'han manifestat a prop del Congrés dels Diputats. Diversos operatius dels cossos de seguretat i agents policials s'han obert pas per situar-se al bell mig de la plaça de Neptuno, a pocs metres de la cambra baixa, i, d'aquesta manera, allunyar encara més els manifestants de les tanques que els impedeixen apropar-se a la carrera de San Jerónimo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al vespre, l'accés al Congrés era impossible. El blindaven 1.300 antidisturbis i trenta unitats d'intervenció policial (UIP). En el transcurs de la jornada, s'han produït incidents que han acabat amb 35 detinguts i almenys 64 ferits, un d'ells amb lesions medul·lars greus

La protesta la van convocar la Coordinadora 25-S i la Plataforma en Pie –integrades per partits com el Partit Comunista d'Espanya o l'Esquerra Anticapitalista– i membres del 15-M, i pretenia ser una manifestació simbòlica per demanar que el govern espanyol dimiteixi i s'engegui un procés constituent, per la gravetat de les retallades.

Fins a quarts de set de la tarda, les manifestacions havien estat tranquil·les i sense incidents, més enllà d'episodis puntals d'alguns espontanis que han sacsejat les tanques. Els mateixos manifestants, però, ho han evitat. Els milers de concentrats són molt diversos, amb moltes persones joves però també gent gran, persones vingudes amb banderes d'arreu de l'Estat. La calma ha presidit, durant molta estona, les protestes, amb crits de "no ens representen" i de "sí, es pot". Els diputats de l'Esquerra Plural s'han sumat a les concentracions.

Més tard, però, la tensió acumulada ha acabat per esclatar. Dins de l'hemicicle, avui amb escassa presència, els diputats tenien l'atenció posada en el que passava al carrer, començant pel president de la cambra, Jesús Posada, que ha estat pendent de com evolucionaven les protestes.

stats