Política 24/07/2015

Abraçades, rumba i la mateixa samarreta que fa tres anys: últim dia de curs al Parlament

Diputats històrics del ple s'acomiaden per sempre i alguns porten familiars i amics a visitar la cambra

Laia Vicens
2 min
Els 'rumberos' cantant i ballant rumba catalana, a una de les sales de comissions del Parlament. / ACN

BarcelonaCom si fos l'últim dia d'escola. Així han viscut els diputats l'últim dia de l'últim ple abans d'acabar la legislatura. El president de la Generalitat, Artur Mas, firmarà el decret de convocatòria de les eleccions del 27-S el 3 d'agost, de manera que aquest ha estat el darrer ple del Parlament. Avui, doncs, era dia de comiats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple ha tingut el seu moment musical. Ha estat just després de llegir una moció que defensa que la rumba catalana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Unesco. Els 'rumberos' promotors de la candidatura, que estaven presents a la tribuna del públic, han arrencat unes 'palmes' espontànies, i han rebut els aplaudiments i somriures dels diputats. Els més atrevits s'han animat ballant al ritme de la música: ho trobareu a partir del minut 4'20" del vídeo. "Haurien de venir a cada ple", els ha dit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Després la 'festa' rumbera ha continuat en una sala de comissions, allà ja amb guitarra inclosa, com recull la fotografia que encapçala aquesta notícia.

Les últimes converses entre els diputats

Fora de l'hemicicle, s'han pogut veure alguns diputats i diputades de diferents partits saludant-se i xerrant animadament. Alguns s'explicaven els plans per a unes vacances que, aquest any, seran molt més curtes del que és habitual. La convocatòria del 27-S escurçarà els dies de descans: la maquinària (pre)electoral estarà a ple funcionament ja a mitjans d'agost i tots volen implicar-se a fons en una campanya decisiva.

Aquests dies de ple, el Parlament ha tingut uns convidats especials. Els familiars i amics dels diputats han visitat la cambra catalana i ha sigut freqüent veure els diputats i diputades amb els seus fills, pares i sogres per ensenyar-los l'hemicicle, la sala de premsa, el restaurant o el passadís dels passos perduts del Parlament.

I entre els comiats, n'hi ha que són per sempre. Diputats històrics com Dolors Montserrat (PP), Jaume Bosch (ICV-EUiA) o Celestino Corbacho (PSC) s'acomiaden del Parlament. Les abraçades amb altres diputats s'han repetit al llarg del matí. I entre els que tampoc repetiran segur hi ha els tres diputats de la CUP. David Fernàndez ha escollit exactament la mateixa samarreta amb la qual va debutar com a diputat: "Xàtiva renaix de les cendres". I segons ha dit als periodistes, no és casual. És el tancament d'un cercle. "Ara em veureu baixant, a la dreta, a la primera manifestació", afirmava.

En acabar el ple, la majoria dels grups parlamentaris han marxat per fer un dinar de germanor. Abans, però, una fotografia de grup per posar punt final a una legislatura intensíssima. La propera, sigui quin sigui el resultat final del 27-S, segur que no ho serà menys.

stats