Política 01/08/2016

Alfonso Alonso deixa el govern de Rajoy per ser el candidat del PP a Euskadi

És el tercer ministre que deixa el consell de ministres des que l'executiu espanyol està en funcions

Ara
2 min
El portaveu parlamentari del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ahir a la cambra baixa.

BarcelonaEl govern espanyol en funcions segueix aprimant-se. Alfonso Alonso ha anunciat aquest dilluns que deixarà de ser ministre de Sanitat en els propers dies per convertir-se en el candidat del PP a les eleccions basques del 25 de setembre. Serà el tercer membre de l'executiu després de José Manuel Soria i Ana Pastor que deixa el govern des que està en funcions, una situació d'interinitat que impedeix que es pugui nomenar un substitut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença davant la premsa després de reunir el comitè de direcció dels populars bascos, ha explicat que aquest divendres participarà en el seu últim consell de ministres i després deixarà el càrrec per dedicar-se a liderar la campanya del PP a Euskadi. La llei estableix que és incompatible ser candidat a unes eleccions autonòmiques i ser ministre alhora.

La decisió del lehendakari basc, Iñigo Urkullu, d'avançar un mes les eleccions basques davant la incertesa política a Madrid ha accelerat els plans d'Alonso, que ha hagut d'anunciar ja el que era un secret a veus, que seria el candidat del PP a les eleccions basques.

L'encara ministre de Sanitat –i persona de la màxima confiança de Soraya Sáenz de Santamaría– va obtenir les regnes del PP basc després que l'anterior presidenta, Arantza Quiroga, dimitís enfrontada amb els pesos pesants del partit pel seu intent que els populars abandonessin el seu immobilisme i s'asseguessin en una "taula per la convivència" amb tots els partits, inclòs EH Bildu.

La felicitació de Rajoy

El president del govern espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, ha felicitat Alonso pel seu nomenament. En un apunt al seu perfil de Twitter, ha agraït al ministre la seva feina i ha assegurat que tot el partit està al seu costat per afrontar el repte de les eleccions basques.

stats