Amnistia Internacional no considera presos de consciència els líders sobiranistes i els vuit membres del Govern empresonats

La branca espanyola d'aquesta ONG explica que ells no fan servir el terme 'pres polític' perquè no hi ha consens internacional en la definició

Amnistia Internacional afirma que no es pot anomenar presos de consciència ni els líders de la ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ni els exconsellers del Govern que estan en presó preventiva. L'organització defensora dels drets humans ha aclarit que no fa servir el terme 'pres polític' perquè no hi ha cap definició internacional consensuada per a aquest terme. Per això prefereix el terme 'pres de consciència'. En qualsevol cas, considera que cap d'ells compleix els requisits per ser denominats d'aquesta manera.

"No considerem els membres del Govern presos de consciència perquè estan acusats d'actuacions que poden constituir delicte. Fins a aquest moment, tampoc considerem presos de consciència els Jordis, però sí demanem la retirada dels càrrecs de sedició i la fi del seu empresonament provisional", han assenyalat des d'Amnistia Internacional Espanya.

En qualsevol cas, aquesta organització ha assegurat que està fent un "seguiment" de les garanties d'un judici just tant per als exmembres del Govern com per als membres de la mesa del Parlament. "Les autoritats judicials han de garantir que la discrecionalitat que explica la fiscalia no s'exerceix de manera arbitrària o desproporcionada", ha defensat finalment.