Política 08/06/2018

Arrimadas retreu a Torra que no hagi fet "gestos" per reunir-se amb ella: "No vol dialogar, vol confrontació"

Albiol recrimina a la líder de Cs la negativa: "Han demostrat per a què servien i per a què no"

Mireia Esteve
3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, en roda de premsa al Parlament

BarcelonaInés Arrimadas insisteix a afirmar que Quim Torra no ha fet els "gestos" que Ciutadans considera necessaris perquè es pugui iniciar un diàleg entre el president de la Generalitat i la líder de l'oposició. Quim Torra havia citat Inés Arrimadas aquest divendres a les 10 del matí al Palau de la Generalitat per iniciar la ronda de trobades amb tots els grups polítics. Ciutadans, però, va decidir ahir plantar el president de la Generalitat. Arrimadas va posar sobre la taula dues raons: que encara estigués penjada la pancarta en suport dels presos i exiliats al balcó de la Generalitat i que Torra no havia fet passos que evidenciessin que no faria "il·legalitats".

Arrimadas ha advertit aquest divendres que, mentre el president de la Generalitat "no rectifiqui", no se sentirà "convidada" a reunir-s'hi. Ara per ara el Govern no té cap intenció de despenjar del Palau de la Generalitat la pancarta en suport als presos i exiliats, ni tampoc pensa renunciar al seu full de ruta. En aquest sentit, Arrimadas ha posat en dubte que Torra vulgui dialogar: "És evident que no vol dialogar, sinó que vol confrontació". Per asseure's a parlar amb el president de la Generalitat, Arrimadas li ha demanat "gestos" que demostrin que vol governar "per a tots els catalans".

En una roda de premsa al Parlament, la líder del partit taronja ha retret a Quim Torra que en la primera setmana sense 155, el nou Govern de la Generalitat "s'hagi reafirmat" en les seves "il·legalitats" i ha criticat que hagi posat, per exemple, més diners a TV3 i hagi "fet una neteja a la cúpula dels Mossos per motius ideològics". Per evitar aquesta situació, Arrimadas ha tornat a demanar un pacte de les "forces constitucionalistes" i s'ha dirigit, especialment, al nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Què farà per protegir els drets dels milers de catalans que no són independentistes?", li ha preguntat, després de reiterar que qualsevol reunió amb Torra suposarà reunir-se només amb "el separatisme i no amb tot Catalunya".

La decisió de no reunir-se amb Torra no ha estat compartida pel líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que a través de Twitter ha assegurat que el seu partit sí que assistirà a la trobada amb el president de la Generalitat. "Tenim el deure de seure i escoltar-nos. Aquells que van guanyar les eleccions ja han demostrat per a què servien, però sobretot per a què no servien", ha piulat.

Torra torna a oferir "diàleg" a Arrimadas

Per fer saber la seva posició, aquest dijous Inés Arrimadas va enviar una carta al president de la Generalitat. Una missiva que avui al matí li ha contestat Quim Torra. "En el nostre cas, no posem cap condició per al diàleg", li retreu el president a la cap de l'oposició, que havia condicionat reunir-se amb ell si despenjava la pancarta en suport als presos i exiliats del Palau de la Generalitat i a garantir que no cometria "il·legalitats".

Sobre la pancarta i el llaç groc, Torra justifica que es mantingui el balcó de la Generalitat perquè és un símbol que representa la "democràcia, la llibertat i els drets de la ciutadania". El president de la Generalitat critica que Arrimadas vulgui fer "renunciar" al seu projecte polític. "L'espero al Palau de la Generalitat per poder parlar tranquil·lament de qualsevol cosa que consideri oportuna en el format que consideri oportú", li ofereix Torra, que confia que es puguin reunir en les "properes hores".

Titlla de "feixistes" els que van boicotejar l'acte de SCC

Arrimadas ha titllat de "radicals feixistes" les persones que van boicotejar l'acte que va organitzar ahir Societat Civil Catalana a la Universitat de Barcelona i que tenia com a objectiu homenatjar Cervantes. En aquest sentit, la líder de Ciutadans ha explicat que demanaran la compareixença de rector de la universitat al Parlament i també que el Govern expliqui quines mesures de seguretat va adoptar per gestionar aquest enfrontament.

stats