Política 10/11/2015

Arrimadas exigeix a Mas que plegui i l'ataca per la corrupció

El president de la Generalitat respon acusant l'Estat de guerra bruta contra ell: "Sé com funciona quan li convé destruir"

Gerard Pruna
3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, en el debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaSense treva. S'albirava una segona jornada dura en el debat d'investidura i la primera intervenció aquest dimarts ho ha confirmat. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que plegui, una demanda que ha basat en sis arguments: la mala gestió que, segons ella, ha fet el seu Govern, els casos de presumpta corrupció que afecten CDC, els "mals resultats del 27-S", la "divisió entre catalans" com a conseqüència del procés sobiranista, l'incompliment de les lleis i el seu "victimisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vostè vol passar a la història, però això no sempre és sinònim de fer-ho bé", ha alertat la cap de l'oposició, que ha tancat el seu discurs tornant a demanar al president que "deixi pas a una alternativa política que obri una nova etapa", i li ha retret que hagi "abandonat" el diàleg i la defensa dels interessos dels catalans, uns interessos que passen, ha dit, per lluitar per exemple per un nou model de finançament.

La dirigent del partit taronja ha argumentat que els 135 diputats del Parlament tenen marge per posar-se d'acord en aspectes com l'economia, la salut i la lluita contra la pobresa si es deixa de banda el procés sobiranista, i ha fet una crida a recuperar l"'esperit del catalanisme" que no volia trencar amb la resta d'Espanya.

En un discurs dur, Arrimadas ha carregat contra el president en funcions per no haver parlat de corrupció durant la seva intervenció d'ahir: "Li sembla normal?", li ha etzibat abans de recordar els casos de presumpta corrupció que afecten CDC i lligar-los amb l'aposta sobiranista. "Té alguna cosa a veure la seva situació judicial amb el seu canvi d'ideologia?" ha preguntat.

La intervenció d'Arrimadas ha obert la segona jornada del debat d'investidura, després que Mas fes ahir el seu discurs i avisés la CUP que si no el fa president el procés encallarà. Una segona jornada que està marcada pel fet que l'esquerra independentista hagi proposat el diputat de JxSí Raül Romeva candidat alternatiu a la presidència de la Generalitat un cop reiterat el seu 'no' a Artur Mas.

Precisament en la seva segona intervenció la líder de C's ha burxat en la situació d'aquestes negociacions dins de l'independentisme. Arrimadas ha acusat Mas de contradir-se quan diu que el procés no és només cosa seva sinó que és una reivindicació del poble que com a Govern han canalitzat: "En què quedem? Això és una cosa del poble o vostè, com deia ahir, és imprescindible perquè no encalli?", ha preguntat la cap de l'oposició, que ha assegurat fins i tot que Mas ha perdut la confiança de molta gent propera a ell que no "està d'acord amb la bogeria" de saltar-se la llei.

La rèplica de Mas

En el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat ha respost a Arrimadas afirmant que li han demanat "mil cops" que plegui durant la seva trajectoria al capdavant del Govern: "Per alguna raó deu ser", ha remarcat Mas, que ha parlat per primera vegada de corrupció per negar de nou que hi hagi irregularitats en la concessió d'obra pública a Catalunya i rebutjar que el procés d'independència respongui a la voluntat de CDC de "fugir de la justícia". "És al revés, com a conseqüència d'haver-nos posat en aquest projecte tenim més problemes amb la justícia i la fiscalia dels que tindríem en altres circumstàncies", ha argumentat. El president de la Generalitat, que ha dit que parlava per "experiència personal", ha acusat l'Estat de fer guerra bruta: "Sé com funciona quan li convé destruir. Com funciona determinada unitat policial. Com s'usen fons reservats per pagar confidents i construir mentides per fer-ne ús en plena campanya".

Mas ha assegurat que des de Catalunya s'ha treballat molts cops per ajudar Espanya –ha posat com a exemple el vot de CiU al Congrés que va impedir el rescat durant l'última etapa del govern de José Luís Rodríguez Zapatero– i que, tot i això, han fracassat totes les terceres vies. Ha negat també que el seu Govern hagi estat dur amb els dèbils i dèbil amb els forts, i ha destacat que el procés sobiranista ha tirat endavant malgrat l'oposició del govern espanyol, el Tribunal Constitucional, el Congrés i "bona part de l'Íbex-35". "Ens hem enfrontat amb tothom i no només de boca, a base de fer discursets".

stats