Política 17/04/2019

La reaparició d'Artur Mas... i el pas endavant

L'expresident tanca files amb JxCat mentre plana l'escenari del seu retorn a primera línia el 2020

Núria Orriols
3 min
La reaparició d'Artur Mas...i el seu futur

TortosaL'expresident de la Generalitat Artur Mas torna als escenaris. Després que Marta Pascal suggerís en una entrevista a 'La Vanguardia' la possibilitat de crear un nou partit –i sembrés el dubte sobre una eventual participació de l’expresident–, Mas ha tancat files amb Junts per Catalunya i Carles Puigdemont implicant-se en la campanya del 28-A. Tot, mentre s'entreveu la possibilitat del seu retorn a la política a partir del febrer del 2020, un cop acabada la inhabilitació pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artur Mas va ser en el primer míting de JxCat a la Fàbrica Fabra i Coats, a Barcelona, per donar el tret de sortida de la campanya electoral. Després que la candidata per Barcelona, Elsa Artadi, reivindiqués JxCat com la formació dels "tres presidents" –en al·lusió a ell, Carles Puigdemont i Quim Torra–, l'expresident Mas va ser l'encarregat de donar el principal missatge de la nit i instar l'electorat a "premiar" la defensa de la unitat independentista. La seva intervenció no va deixar indiferents els cercles postconvergents, que des de fa mesos especulen sobre un hipotètic retorn de Mas enmig del desconcert de l'espai polític per les divergències estratègiques i la pugna entre sectors.

Aquest dimarts, a Tortosa, Mas ha sigut un dels dirigents més ovacionats –juntament amb Puigdemont–, i fins i tot Ferran Bel, número dos de Josep Rull a Tarragona, ha lamentat el seu pas al costat. Per a Bel, enquadrat en el sector moderat del PDECat, el "país" no ha tractat Mas com es mereixia. "Va ser una decisió difícil [...]. La vas prendre. Alguns no hi estàvem d'acord", s'ha reivindicat, recordant el dia que Mas, per evitar eleccions anticipades i sumar amb la CUP el gener del 2016, va deixar pas a Puigdemont, ara exiliat a Waterloo.

La reaparició d'Artur Mas... i el pas endavant

Des de l'entorn de Mas mantenen que ell es vol dedicar a la tasca d'expresident i que pretén "ajudar" des d'una posició institucional sense implicar-se de nou en la primera línia política. Ara bé, deixen una porta oberta assegurant que ell se sent un dels impulsors del Procés i "responsable" també de la situació.

Altres dirigents del PDECat no el situen com a futur cartell electoral d'aquest espai polític, sent presidenciable a la Generalitat, sinó més aviat com una figura clau per "endreçar", definitivament, l'espai polític, que navega entre el Partit Demòcrata, JxCat i el naixement de la Crida Nacional per la República. Els partidaris d'aquesta tesi consideren que reuneix el consens de totes les ànimes del PDECat i que podria contribuir a "ajudar" en la confluència definitiva amb Junts per Catalunya, en què també s'inclogués la Crida. "Podria tornar a assenyalar un nou lideratge", opinava aquesta setmana un alt càrrec de la Generalitat, amb la intenció que ungís, de nou, un successor aquest cop per dirigir la formació. Fins ara, Mas no s'ha adherit a la Crida Nacional per evitar trencar amb el sector moderat del partit, que és més reticent, i s'ha mantingut absent del debat entre famílies. Ha intentat fer de pont entre els diferents sectors per evitar l'escissió, malgrat que menys del que li reclamaven diverses veus del partit.

Ara bé, com conclou un dirigent amb experiència en això de la política del Procés: "Ves a saber on serem el 2020".

stats