Política 27/01/2015

El PP frena la compareixença de Rajoy al Congrés pel cas Bárcenas

La demanava l'oposició en ple després de les conclusions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat

Joan Rusiñol
2 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, ha fet noves acusacions contra Mariano Rajoy. EFE

Madrid"Mariano, sigues fort i vine al Congrés a donar explicacions", ha dit el diputat del PSOE Antonio Pradas a la Diputació Permanent del Congrés per reclamar la compareixença del president del govern espanyol a la cambra per donar explicacions sobre el cas Bárcenas. El PP, però, s'hi ha oposat. Veu interessos partidistes en les sol·licituds presentades pel grup socialista i per l'Esquerra Plural i creu que la justícia acredita que el PP no tenia coneixement de la suposada caixa B del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El parlamentari popular Agustín Conde ha qualificat de "paradoxal" que sigui el "partit de Filesa" el que ara reclami transparència al centredreta davant d'un cas de presumpte finançament irregular. Assegura que, si no hi hagués "malícia i ignorància", l'oposició hauria de reconèixer que les conclusions de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat donen la raó a la tesi del PP i quan limita el seu paper al de "responsable civil" a títol lucratiu. Segons ha dit, això certifica que la comptabilitat paral·lela era una operació exclusiva de l'extresorer. "No sabíem que Bárcenas estava robant", ha dit.

L'oposició exigeix transparència

Els grups de l'oposició han retret al PP que Mariano Rajoy parli de la situació als mitjans de comunicació -ho va fer aquest dilluns a Telecinco- i esquivi el Congrés. Va comparèixer per debatre sobre Bárcenas i el cas Gürtel l'1 d'agost del 2013. Els partits creuen que hi ha prou dades noves sobre la taula per tornar-hi.

El portaveu de l'Esquerra Plural, Cayo Lara, ha avisat el PP que "no es pot prendre per tan idiota la societat espanyola" i mantenir que Rajoy, president del partit, no coneixia l'existència dels sobresous en negre que, segons Bárcenas, es van pagar durant anys a la cúpula conservadora.

"Bárcenas deu ser l'únic espanyol a qui no ha decebut Rajoy", ha dit amb ironia el socialista Pradas.

Jordi Jané, de CiU, s'ha sumat a la petició de compareixença i ha qualificat de "lògic" que si Rajoy dóna la seva opinió als mitjans també comparegui a les Corts. Ha subratllat que cal evitar que torni a fer "tard" com, a parer seu, ja va passar el 2013, quan va acceptar explicar-se pressionat aleshores per partits, ciutadania i mitjans de comunicació.

stats