Política 24/05/2019

Última bala de Batet per decidir la suspensió

La presidenta del Congrés demana un informe als lletrats i convoca avui la mesa per a la decisió final

Dani Sánchez Ugart
3 min
Meritxell Batet / EFE

MadridL’estrena de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés de Diputats ha sigut accidentada a causa dels presos polítics. La primera reunió de la mesa que presideix –en què tenen majoria absoluta el PSOE i Unides Podem–, celebrada ahir, es va allargar gairebé tres hores a causa de les discrepàncies dels grups sobre la suspensió dels presos. La flamant presidenta va decidir tornar a xutar la pilota cap endavant i demanar un informe als lletrats de la cambra per acabar de decidir sobre la suspensió. Ho va fer després que el Tribunal respongués a l’aclariment demanat per Batet dimarts, amb què tornava la pilota a la cambra. La decisió final, avui, en una nova reunió de l’organisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“L’objectiu de la mesa és preservar el sistema constitucional i aquesta cambra garantint que les decisions siguin d'acord amb llei i amb la màxima seguretat jurídica”, va justificar Batet per explicar la petició de l’informe a la secretaria general de la cambra. I va afegir que entre els dubtes hi ha si cal suspendre els diputats presos a través de la llei d’enjudiciament criminal o del reglament del Congrés. Batet va considerar que en aquesta decisió no hi pot haver “discrecionalitat” i que no pot ser “política”. Segons la presidenta del Congrés, la convocatòria avui mateix de la mesa demostra que no té cap “voluntat de dilatar” la situació.

Tot i això, el cas és que el PSOE continua allargant la decisió sobre la suspensió dels diputats presos Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Originalment, la intenció era que no es prengués fins passades les eleccions de diumenge, amb el doble objectiu de no alimentar les opcions de les forces sobiranistes ni perjudicar els interessos del PSC. Però els plans no li han sortit bé, i la pressió de la dreta va forçar la convocatòria d’una nova reunió. La resposta del Tribunal Suprem en forma de plantofada a Batet, en la qual protestava contra la presidenta per tractar-lo com un òrgan consultiu del Congrés, va acabar de decantar les coses. En aquesta qüestió, el Suprem ha decidit rentar-se les mans i deixar que sigui el Congrés qui se les embruti, i Batet vol un paper que digui negre sobre blanc com ha de procedir per no transmetre la sensació que és una decisió política.

Tant el PP com Ciutadans, amb dos membres cadascun a la mesa, i per tant sense majoria, van considerar que la suspensió dels presos hauria de ser immediata. Els populars fins i tot van anunciar que es plantejaven presentar una iniciativa de reprovació de Batet si no actuava immediatament, i van amenaçar amb una querella en contra seu per prevaricació. Mentrestant, Cs va anunciar que si avui no es resolia l’assumpte demanarien la dimissió de la presidenta. Els dos partits han plantejat escrits per demanar la suspensió, però amb criteris tècnics diferents –tot i que arriben a la mateixa conclusió–, i això és el que ha aprofitat Batet per demanar els informes jurídics.

La vicepresidenta tercera de la mesa, Ana Pastor, del PP, va explicar després de la reunió que el Congrés “ha d’aplicar la llei” i que la suspensió ha de ser automàtica perquè “la llei és inequívoca i clara”. Segons ella, no hi ha “dubtes jurídics” sobre la qüestió, i per tant no està justificada la petició d’informes que ha acabat decidint la mesa. Molt més dur va ser el diputat de Cs Juan Carlos Girauta, que va afirmar que era “imperatiu” suspendre els diputats en presó preventiva, i va considerar que “cada minut que passa sense que siguin suspesos és una humiliació per als espanyols”. “Sánchez i Batet estan sent còmplices dels colpistes”, va reblar el diputat per Toledo. En canvi, Unides Podem són partidaris –com ho era inicialment el PSOE– d’extremar la precaució i no suspendre encara els diputats. La vicepresidenta primera de la mesa, Gloria Elizo, va plantejar fins i tot la possibilitat de tornar a demanar un aclariment al Tribunal Suprem.

stats