Política 25/02/2019

Batet inicia sense oposició la recollida d'avals per liderar el PSC el 28-A

Als socialistes catalans no els consta la intenció de Josep Borrell de disputar-li la candidatura

Marc Toro
3 min
Meritxell Batet: “Els socialistes ens indignem i ho dic  per experiència: sé què és ser desnonada”

BarcelonaLa ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, comença aquest dilluns la recollida de preavals per tornar-se a convertir en la candidata del PSC per Barcelona a les eleccions generals, segons confirmen fonts socialistes. La titular de Política Territorial al govern espanyol ha de recollir 150 avals abans de dimecres i, si ningú li disputa el lloc, el consell nacional del partit la proclamarà aquest cap de setmana cap de llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Batet oficialitza la intenció de repetir com a candidata després d'un cap de setmana en què el nom de Josep Borrell ha sonat al PSC i al PSOE com a cap de llista en comptes d'ella. La decisió d'Inés Arrimadas de fer el salt a Madrid va alimentar aquesta possibilitat en cercles socialistes, atesa la duresa de l'actual ministre d'Exteriors contra l'independentisme.

Però Miquel Iceta ja va deixar clar aquest diumenge que només li constava la voluntat de Batet d'encapçalar la candidatura del PSC a les eleccions del 28 d'abril, una versió que ha tornar a defensar aquest dilluns en roda de premsa el secretari d'organització socialista, Salvador Illa: "A data d'avui, l'única candidatura que ens consta és la de Meritxell Batet".

Batet va reiterar diumenge que estava en "disposició" de tornar a ser candidata i va fer gala de 'fair play' quan li van preguntar sobre una possible candidatura de Borrell: "Si ell fa aquest pas serà benvingut", va dir, en declaracions recollides per l'ACN. La trajectòria política del ministre espanyol, va afegir, és "molt lloable", cosa que "l'acredita" per concórrer "en qualsevol lloc".

Reclama "diàleg o diàleg"

Batet ha defensat avui que la única solució al conflicte català és el "diàleg o diàleg" per "construir" un acord. Tot i així, ha rebutjat la idea de dur a terme un referèndum d’autodeterminació. En aquest sentit, ha dit que "ja ens hem comptat" en les dues consultes "il·legals", fet que, segons la ministra, no ha fet més que "aprofundir en la fractura". Batet ha afirmat que una “crisi política” només pot ser resolta amb "solucions polítiques". "Per resoldre de fons -la situació de Catalunya- tenim dues opcions: o diàleg o diàleg. Podem negar el diàleg, podem dilatar obrir el diàleg, però acabarem al mateix lloc: o diàleg o diàleg. No hi ha una altra manera, aquest és l'únic camí", ha sentenciat.

Ho ha dit en un acte en el Tribuna Barcelona, acompanyada del dirigent del PSC Miquel Iceta l’expresident de la Generalitat José Montilla, el president dels socialista a l'ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni o el secretari d'Organització, Salvador Illa. Tot i així, Batet ha recalcat que reclamar un diàleg "no és suficient" i ha assenyalat que aquest ha de ser "sincer i real", sense plantejar "situacions impossibles", fent al·lusió al referèndum que demana la part del govern català.

"No és la solució", ha repetit, assegurant que no esta permès en l’ordenament jurídic. "El que fa és el contrari, aprofundir la fractura social i la divisió”, ha remarcat. És per això que ha defensat la importància d’arribar al “consens” a partir d’un diàleg transversal en què s'impliquin els partits, perquè aquest conflicte és un "problema que tenim col·lectivament, ens afecta tothom i necessita de la concurrència de tots".

D’altra banda, ha acusat PP i Ciutadans de situar-se "fora de la solució" amb la seva negativa al diàleg, classificant-los de posar “en risc" el model constitucional amb la intenció de recentralitzar i d'"anar cap enrere". A més, ha confirmat que les relacions de "normalitat institucional" entre els dos governs es mantenen malgrat el rebuig d'ERC i el PDeCAT als Pressupostos Generals de l'Estat al Congrés.

Segons Batet, Espanya està en una "dilema" perquè en aquestes pròximes eleccions, està en joc el "model de país que volem”. “Si volem anar cap endavant -amb el PSOE- o cap enrere -amb les tres dretes. Si volem un país que faci de nou un salt de modernitat o un altre model de país que ens situa en el blanc i negre", ha sentenciat.

stats