Borràs rebutja deixar l’escó per esquivar el Suprem

Reconeix que la CUP li va plantejar la idea però entén que fer-ho avalaria la repressió

El suplicatori del Congrés al qual s’enfronta la líder de JxCat a la cambra, Laura Borràs, fa setmanes que amenaça amb ser un nou episodi de divisió dels partits independentistes. El debat gira al voltant de com adoptar una posició comuna sobre aquesta qüestió quan el Congrés hagi de votar si avala o rebutja que la diputada sigui investigada per l’alt tribunal espanyol per presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). JxCat partia de la idea de votar no, però ERC i la CUP no ho veien clar. De mica en mica cada partit va exposant les seves cartes i, per ara, no acaben de coincidir del tot.

Ahir va transcendir que la CUP ha proposat a Borràs que deixi l’escó de la cambra. La diputada de JxCat va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio que així l’hi havien traslladat els cupaires “en privat” aquesta setmana. Això li permetria finalment no ser jutjada pel Suprem, tot i que no l’eximiria de res. El seu cas tornaria a la justícia ordinària, que és la que va començar la investigació. Borràs ho va descartar completament. La proposta, que la CUP va comunicar dijous a la nit a la seva militància, defensa que deixar l’escó és la millor opció perquè tindria una doble virtut: d’una banda, evitar la “persecució política” del Suprem, i, de l’altra, garantir que els càrrecs electes mostrin “exemplaritat” davant de qualsevol “indici de corrupció”. “Cal trobar una sortida digna per al conjunt de l’independentisme que combini i permeti denunciar la persecució política de l’Estat i que, alhora, no impedeixi que les presumptes irregularitats siguin investigades”, argumenta la formació anticapitalista.

Donar la raó a l’Estat

Borràs va replicar als cupaires que no ho pensa fer perquè considera que seria donar la raó a l’Estat en el sentit que la repressió “funciona”. “Què estaríem dient als poders de l’Estat? Continueu amb la repressió perquè és eficient”, va dir. L’exconsellera de Cultura va defensar un cop més la seva gestió al capdavant de la ILC -que va deixar a principis del 2018 per entrar definitivament en política- i va acusar la jutge que va instruir la causa de “prevaricació”. Segons va publicar l’ARA dijous, JxCat ha fet una proposta per arribar a un consens amb ERC i la CUP que passa per no participar en la votació del suplicatori. Consideren que aquesta fórmula serviria per denunciar la falta d’imparcialitat del Suprem i de la justícia espanyola en general amb l’independentisme i permetria que cada formació pogués posar el seu accent en el que consideri més rellevant. Paral·lelament, la comissió de la Sindicatura de Comptes del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la compareixença del director de la ILC, Oriol Ponsatí, perquè informi sobre la gestió de Borràs, com van proposar Cs i JxCat. També es va aprovar la compareixença del responsable de la contractació pública de l’ens i es va rebutjar la del president de la junta.