Política 09/01/2020

Budó apunta que el Govern podria habilitar “mecanismes” perquè Junqueras vagi a Estrasburg

Malestar a ERC per l’anunci de la portaveu: “No es pot frivolitzar amb la llibertat d’una persona”

Quim Bertomeu
2 min
La portaveu, Meritxell Budó, després de la reunió del consell e xecutiu

BarcelonaLa portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reclamar ahir al Tribunal Suprem (TS) que alliberi el líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè pugui exercir com a eurodiputat dilluns vinent a Estrasburg, en el ple del Parlament Europeu. Fins aquí, tot previsible, però va afegir un matís important, i és que el Govern vol habilitar “mecanismes” per facilitar que Junqueras hi vagi encara que el Suprem no hagi decidit si l’allibera o no -s’espera que l’alt tribunal ho faci avui-. En concret, Budó va assegurar que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat l’ordre de ser “diligents” en l’habilitació d’aquests mecanismes. Són unes paraules que van generar malestar a Esquerra, que desconeixia que la portaveu llançaria aquesta idea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Està el Govern parlant d’obrir la presó al marge del que decideixi el Suprem? Budó no va precisar quins serien aquests mecanismes, i només va dir que aquesta decisió només es prendria si així ho avala “la defensa jurídica” del líder republicà. És a dir, si als advocats de Junqueras els sembla bé es buscarà la manera que surti de la presó malgrat un eventual silenci o veto del Suprem. “Si hi ha un altre mecanisme que ho possibiliti, el Govern està preparat per indicació del president Torra i serà diligent per fer-lo possible”, va concloure Budó. Fonts de JxCat consultades per l’ARA asseguren que des de la Generalitat es podria donar “un permís especial” a Junqueras per anar a Estrasburg.

Per contra, fonts de la conselleria de Justícia, pilotada per ERC, i sobre qui recauria la responsabilitat d’aquest permís especial, van explicar que desconeixien que Budó faria aquesta proposta. A la direcció d’Esquerra tampoc li constava. ERC tem que sigui una estratègia de JxCat per desgastar-la a través de la gestió dels permisos dels presos. “No en sabíem res i ens ha sorprès. Un tema així hauria d’estar consensuat pel Govern abans de fer-lo públic”, van concloure fonts del partit d’Oriol Junqueras. Des d’ERC asseguren que la seva prioritat és que el Suprem acati la justícia europea, i creuen que declaracions com les de Budó “només abarateixen la decisió” dels magistrats espanyols. “No es pot frivolitzar amb la llibertat d’una persona. Qualsevol decisió d’aquest tipus hauria d’estar consensuada amb l’afectat i la seva defensa”, resumia ahir Esquerra, que acusava a JxCat d’“irresponsabilitat”.

Viatge a Estrasburg

Qui segur que dilluns que ve serà a Estrasburg és Torra, que assistirà al ple del Parlament Europeu. Hi anirà per seguir el que serà el primer ple com a eurodiputats de l’expresident Puigdemont i l’exconseller Comín. Tots dos han sigut acreditats oficialment per la institució després de la sentència de la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras. De fet, Puigdemont i Comín, a part de ser a Estrasburg, també volen poder tornar a Catalunya. Ahir van presentar un escrit al Tribunal Constitucional en què demanen que se’ls aixequi l’ordre de detenció en territori espanyol després que se’ls hagi reconegut la immunitat parlamentària com a eurodiputats. El seu equip jurídic s’agafa a la resolució del TJUE i considera “inexcusable” que puguin trepitjar territori espanyol sense ser detinguts.

La incògnita és si Junqueras podrà ser dilluns al ple del Parlament Europeu. La certesa, que si el Suprem no es pronuncia sobre la seva llibertat, JxCat i ERC tornaran a topar per aquest tema.

stats