Política 28/11/2019

La situació a Catalunya va influir el vot del 44% dels espanyols el 10-N, segons el CIS

Un 11% dels ciutadans que volien votar el PP i un 10,4% que volien votar PSOE ho van acabar fent per Vox

Laia Forès
3 min
Una de les manifestacions d'estudiants a Barcelona després de la sentència del Procés.

MadridLa situació a Catalunya, amb disturbis als carrers com a resposta a la sentència del Procés, va influir el vot del 43,9% dels ciutadans el 10-N, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada aquest dijous. Un 54,6% dels enquestats, en canvi, afirmen que la situació a Catalunya no va tenir cap influència a l'hora de decidir a quin partit votaven. Entre els catalans, el percentatge és més elevat: un 65% asseguren que la situació a Catalunya sí que va afectar el seu vot, mentre que només un de cada tres enquestats responen negativament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta es va fer entre el 28 d'octubre i el 9 de novembre, abans de les eleccions generals del 10 de novembre. D'entre els ciutadans que afirmen que la situació política els va influir, un 60% expliquen que va reforçar la seva intenció de votar el partit que volien votar però un 17% asseguren que va fer canviar el seu vot: un 11,2% dels que volien votar el PP ho van acabar fent per Vox i un 10,4% dels que pretenien donar la seva confiança al PSOE, al final, també es van decantar per Vox, sempre segons l'enquesta del CIS.

També hi va haver un transvasament de vots entre el PSOE i Unides Podem: un 9,3% dels que tenien intenció de votar els socialistes es van acabar decantant pel partit lila. Als socialistes també se'ls van escapar vots cap a Ciutadans: un 6,4% dels votants del PSOE van votar pel partit taronja. Pel que fa als partits catalans, un 3,2% dels votants de Catalunya van canviar el seu vot a ERC per la CUP i un 2,4% d'En Comú Podem per ERC. També un 0,8% dels electors que havien pensat en votar el PSOE ho van acabar fent per ERC i un altre 0,8% per JxCat.

Votar per evitar la victòria de la dreta

Sobre els motius del vot el 10-N, un 37,3% dels enquestats asseguren que van anar a votar per evitar la victòria de les dretes i només un 16,7% afirmen que van acudir a les urnes per frenar un govern d'esquerres. Les dades també revelen que una gran majoria dels ciutadans, un 63,8%, tenen decidit el sentit del seu vot abans de l'inici de la campanya electoral.

Entre els líders polítics espanyols, el més ven valorat és Pedro Sánchez. Entre els enquestats, un 21,3% afirma que el líder del PSOE li mereix bastanta o molta confiança, davant un 14,7% per al del PP, Pablo Casado. La desafecció per la política de la ciutadania és evident en algunes de les respostes, com les que fan referència a la gestió política dels partits. La meitat dels ciutadans que han participat a l'enquesta del CIS considera que la gestió del govern del PSOE és dolenta o molt dolenta, però un 40,4% creu que un govern del PP ho faria encara pitjor.

La majoria prefereix Sánchez com a president

A més, un 27% dels ciutadans prefereix Sánchez com a president en aquest moment i només un 13% preferiria el líder del PP. Un 11% dels enquestats es decanta pel líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias; un 6,7% preferiria que el cap de files de Vox, Santiago Abascal fos el president del govern espanyol; i un 6,1% que ho fos l'exlíder de Ciutadans, Albert Rivera, que va dimitir després del 10-N.

Amb tot, la independència no és el que més preocupa els espanyols. Entre les principals preocupacions hi ha l'atur, la política i l'economia. La independència de Catalunya no apareix fins a la quarta posició, per davant de la corrupció, la Sanitat, els problemes socials o les pensions.

stats