Política 15/10/2019

La CUP i els comuns reclamen al Govern que assumeixi responsabilitats per l'actuació policial d'ahir

JxCat lamenta els incidents i admet que cal revisar els protocols d'intervenció dels Mossos

Xavi Tedó
3 min
La CUP  insta JxCat i ERC a aprovar una resposta a la sentència a "l'excepcionalitat del moment"

BarcelonaLa CUP i els comuns han reclamat al Govern que assumeixi responsabilitats per l'actuació policial en les protestes d'ahir al carrer en resposta a la sentència. El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha anunciat que exigiran les compareixences del ministre de l'Interior, Fernado Grande-Marlaska, del conseller d'Interior, Miquel Buch, i de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, mentre que Catalunya En Comú Podem ha demanat la dimissió del conseller.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Han d'assumir la responsabilitat i demanarem la compareixença de Marlaska, Buch i Cunillera com a principals responsables de la violència d'ahir, però no ens estranyaria que JxCat i ERC hi votessin en contra, com ja han fet altres vegades, per evitar que Buch comparegui", ha assenyalat Aragonés.

Els comuns, per la seva banda, han exigit que s'aparti Buch del departament d'Interior, com ja ha fet altres vegades la CUP, "com a coordinador de l'operatiu policial" d'ahir al vespre. "Hi ha un augment abusiu de la força des que és conseller i ho hem pogut veure amb els últims desnonaments o amb l'actuació policial d'ahir", ha denunciat la portaveu de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach. "Vam veure violència arbitrària amb més de 100 persones ferides. Són uns fets intolerables, i més quan el Govern esperona a mobilitzar-se i després dona instruccions per reprimir aquestes protestes", ha criticat Albiach. La dirigent dels comuns també ha carregat amb duresa contra ERC per haver-se desentès dels fets relacionats amb la conselleria d'Interior. "És incomprensible que el vicepresident Pere Aragonès se'n renti les mans perquè ERC no pot fer declaracions com si no formés part d'aquest govern", ha remarcat.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat en roda de premsa les imatges de càrregues dels Mossos contra els manifestants que ahir van ocupar l'aeroport del Prat o a Lleida. "Tots vam veure ahir imatges molt doloroses i que no ens van agradar en absolut", ha dit a propòsit de les actuacions dels Mossos. Si bé ha defugit valorar si eren desproporcionades o si el conseller Miquel Buch, de JxCat, hauria de donar explicacions, Borràs s'ha mostrat favorable a "revisar" les actuacions de la policia catalana, tot i que s'ha mostrat convençuda que el Govern vetlla pel compliment dels "protocols".

Prèviament, Borràs ha afirmat que "la gent que va votar al referèndum es va sentir interpel·lada ahir i és un senyal de normalitat que sortissin al carrer", però ha lamentat "els aldarulls que es van produir", sense entrar en la controvertida actuació policial. En aquest sentit, Borràs ha remarcat que volen esperar-se a veure què dictamina la investigació per aclarir els fets. "No s'ha determinat si van ser els Mossos o la Policia Nacional els que van disparar el projectil i esperarem a veure els resultats de la investigació", ha assenyalat, tot i que les imatges que ha publicat l'ARA mostren que van ser agents del cos espanyol.

Demòcrates per Catalunya demana la dimissió de Buch

Per la seva banda, el grup Demòcrates per Catalunya ha presentat un comunicat en què exigeix la dimissió del conseller Buch, o "en el seu defecte la seva destitució immediata per part del President Torra".

"Davant l’actuació absolutament desproporcionada dels Mossos d’Esquadra durant la repressió de les manifestacions d’ahir [dilluns] i avui [dimarts] arreu de Catalunya, Demòcrates de Catalunya exigeix al Conseller Miquel Buch la seva dimissió com a màxim responsable de l’indigna i terrible actuació de la policia, apallissant literalment i gratuïta a centenars de ciutadans pacífics, i deixant ferits de gravetat tant ahir com avui", han apuntat des de l'organització, que també han qualificat de "bàrbara i desproporcionada" l'acció policial.

Si aquesta dimissió no es produeix, han detallat des de Demòcrates, "exigim al President Quim Torra que destitueixi de forma immediata el conseller Buch i el seu equip".

stats