Política 08/10/2015

La CUP reclama una "declaració institucional" de ruptura al Parlament abans de la investidura del president

La CUP ha anunciat una "proposta política al país" i ha avisat que "fia el futur del país al seu contingut i no a una persona"

Laia Vicens / Núria Orriols
4 min
antonio baños

BarcelonaEl número tres de la CUP, Josep Manel Busqueta, ha emplaçat Junts pel Sí a acordar "el què, el com i el quan" d'una Catalunya independent i ajornar el debat sobre la investidura del president de la Generalitat. Això és el que s'ha desprès de la conferència política de la CUP, que ha servit per "deixar molt clar" que les condicions dels cupaires per negociar amb la candidatura unitària de CDC i ERC passen per "la ruptura democràtica", l'aprovació d'un pla de xoc antiretallades i l'obertura immediata d'un procés constituent al Parlament. Només si es compleixen aquestes condicions "amb cos i ànima col·lectiu", la CUP s'avindrà a negociar qui ha de ser el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit Busqueta, la CUP no vol "ni càrrecs ni privilegis" i ha reivindicat l'"oportunitat" que suposa "deixar enrere les retallades i la corrupció" i començar a construir "una societat millor". "A la CUP estem determinats a dur a bon port aquest procés cap a la construcció d'una República Catalana", ha afirmat.

Antonio Baños: "El Parlament haurà d'esdevenir una assemblea constituent"

El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha assegurat que la que ve "no pot ser una legislatura normal". "El Parlament haurà d'esdevenir una assemblea constituent", ha proclamat, "al marge de la legalitat espanyola". Així, ha fixat la participació ciutadana i la sobirania popular com a condicions necessàries per dur a terme el procés de construcció de la nova República.

"La qüestió nacional i social són el mateix"

La número sis de la CUP per Barcelona, Eulàlia Reguant, ha estat l'encarregada de presentar el pla de xoc social de la CUP que s'hauria d'aplicar de forma "immediata" per fer front a les necessitats de la ciutadania. Ha explicitat un pla d'"emergència" per als sectors més vulnerables, 39 mesures "urgents" i "ineludibles", aturar els desnonaments, la renda mínima vital i que s'acabi amb les "privatitzacions sanitàries". "La qüestió social i nacional són el mateix", ha dit Reguant.

"No obeirem cap més decisió"

El candidat per Girona, Benet Salellas, ha emplaçat el nou Parlament a fer un "primer acte de ruptura" just quan es constitueixi el nou Parlament i abans d'investir el nou president. Una declaració solemne i "institucional" que declari "l'absoluta incompetència del TC". "No pensem obeir cap més decisió del TC", ha afirmat Salellas enmig d'aplaudiments. I és que, segons ha defensat, l'única manera d'assegurar que aquest procés és "irreversible" és apostant per la ruptura.

Per això, Salellas ha demanat engegar un procés de "ruptura 'destituent'", un procés de "no retorn" que no acati "alguns dels embats" de l'Estat, com la llei Wert, la 'llei mordassa' o la llei de l'avortament.

Albert Botrán: "Cal unilateralitat"

El número quatre de la CUP, Albert Botran, ha assegurat que "cal unilateralitat" en el procés, ja que l'Estat "no es mourà". "L'Estat immobilista espera que el pas del temps ens divideixi", ha avisat, i ha afegit que "no es pot permetre" una situació semblant a la prèvia al 9-N. També ha remarcat que cal "sumar" més gent al procés independentista, i ha afegit que la independència és per "millorar les condicions de vida de les classes populars".

"Cal continuar sumant entre la gent que ha votat per les forces del sí. Si continuem sumant més, més legitimitats estarem per la unilateralitat", ha asseverat. Així, ha avisat que "la CUP tindrà altura de mires i estratègia guanyadora" a l'hora de posar les condicions per negociar amb Junts pel Sí.

"Fiem el futur del país al seu contingut i no a una persona

La número dos de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que la CUP "fia el futur del país al seu contingut i no a una persona". "No hem variat la posició que hem tingut abans, durant i després de la campanya", ha avisat Gabriel, que ha afegit que "el com i el quan és el moll de l'os i el qui només pot venir després", un cop "forjat l'acord pels nous temps".

Gabriel ha començat dient que la conferència política de la CUP és per "oferir una proposta política al país". A més, ha lamentat el "soroll mediàtic estrident" al voltant dels cupaires, tant perquè "no ens hem sabut explicar prou" com per "una bona dosi de mala intenció" per part de certa premsa. La diputada electa de la CUP ha apuntat tant a la "caverna mediàtica" de Madrid, que "ha mentit directament" i "no ha entès res", com als mitjans "de casa nostra", que han exercit una "pressió injustament dura" contra la formació, segons ha denunciat.

Ple a vessar a l'Auditori

Els 300 seients de l'Auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra ja es comencen a omplir –sobretot d'estudiants de la UPF– quan falta més de mitja hora perquè comenci la conferència política de la CUP. De fet, s'ha preparat una sala annexa des d'on seguir el míting en 'streaming'.

A més, hi ha una gran expectació mediàtica, amb moltíssimes càmeres de televisió i premsa de tots els mitjans. També hi ha Raül Romeva i Lluís Llach, de Junts pel Sí; Jordi Turull, de CDC; Oriol Amorós, d'ERC; i David Companyon, d'ICV-EUiA. Romeva ha estat rebut amb crits de "president" per part d'alguns dels assistents. També hi ha Rosa Alentorn (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium Cultural).

stats