TRIBUNALS
Política 08/07/2016

La CUP denuncia el germà de Felip Puig per afavorir empreses de l’òrbita Pujol

M.r.
2 min
La CUP denuncia el germà de Felip Puig per afavorir empreses de l’òrbita Pujol

BarcelonaEstudis per a un projecte inviable

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP va denunciar ahir davant la Fiscalia de Barcelona el germà de l’exconseller Felip Puig i director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig. L’acusa d’adjudicar una sèrie d’estudis a dues empreses pròximes a Convergència i a la família Pujol per a un projecte que ja sabia que era inviable.

Segons la denúncia dels anticapitalistes, Puig va idear el 2013 la construcció d’una estació de meteorologia al Turó de l’Home (Montseny) i va firmar un conveni amb l’expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve per valor de 250.000 euros. El representant de la CUP a l’ens supramunicipal, Quim Duran, va defensar que el germà de l’exconseller era “conscient que el projecte no es podria materialitzar mai” perquè es tractava “d’un espai protegit, propietat del ministeri de Defensa”. Tot i així, Oriol Puig va promoure l’adjudicació “arbitrària i il·legal” d’estudis previs que van costar 248.000 euros.

Pere Pujol i Carles Sumarroca

Entre les quatre empreses que van aconseguir les adjudicacions hi ha Entorn SA, que s’hauria encarregat de l’estudi ambiental. La societat està vinculada a un dels fundadors de Convergència, Carles Sumarroca, i a Pere Pujol Ferrusola, fill de l’expresident de la Generalitat. A tots dos els investiga l’Audiència Nacional dins de la causa que intenta esbrinar l’origen de la fortuna de la família Pujol, amagada durant dècades a Andorra. Una altra de les adjudicatàries és Ubbu Arquitectura, una empresa pròxima al mateix Oriol Puig, a qui la CUP acusa de prevaricació i frau a l’administració. En la seva denúncia, la formació anticapitalista també reclama que es retornin els diners dels contractes.

Una construcció polèmica

L’actual presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va enterrar el projecte de Puig fa poques setmanes. Un informe dels serveis jurídics avisava de la “incompatibilitat urbanística” del centre que plantejava el germà de l’exconseller del Govern amb el pla especial de protecció del Montseny. De fet, des de fa dos anys diverses entitats ecologistes havien denunciat els perills de tirar endavant la construcció i havien amenaçat de portar el cas als tribunals si s’arribava a aixecar l’equipament, que havia d’ocupar una antiga finca deshabitada en aquest espai.

stats