Política 28/09/2019

La CUP es presenta al 10-N pel “context d’excepcionalitat”

Fa un pas inèdit en defensa de l’amnistia i l’autodeterminació

Ara
3 min
La CUP es planteja presentar-se a les eleccions espanyoles per bloquejar la governabilitat de l'Estat

BarcelonaDecisió inèdita de la CUP. La formació anticapitalista va anunciar ahir contra tot pronòstic que, per primer cop en la seva història, es presentarà a les eleccions espanyoles. El consell polític dels cupaires va decidir concórrer al 10-N amb una candidatura pròpia pel “context d’excepcionalitat”. “Cada cop tenim més presos polítics, més persones detingudes i més persones represaliades”, va argumentar en roda de premsa l’exdiputada cupaire Mireia Vehí, encarregada de fer públic el “pas endavant” dels anticapitalistes per “l’amnistia, l’autodeterminació i el reconeixement de tots els drets”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vehí va admetre que la d’ahir no va ser una “decisió fàcil” -els partidaris de presentar-se a les generals es van imposar per poc mage-, però va deixar clar que la CUP ha decidit assumir la “responsabilitat” de “plantar cara” a la repressió. “Hem vingut a dir a l’Estat que deixi en pau la nostra gent”, va dir. En un comunicat, la CUP va deixar clar que l’objectiu de la candidatura és “impedir la governabilitat” a Espanya fins que es reconegui el dret a l’autodeterminació. “En cap cas la candidatura té l’objectiu de normalitzar l’activitat política institucional a l’Estat”, s’afirma al text, que critica la predisposició d’“algunes forces independentistes” a facilitar l’estabilitat del govern espanyol.

Fins ara la CUP s’havia presentat a totes les eleccions municipals des del 1987, a totes les catalanes des del 2012 i a unes europees, les del 2004, en les quals no va obtenir cap eurodiputat. A les generals del 28-A, fa cinc mesos, va optar un cop més per no intentar el salt al Congrés, i Poble Lliure -una de les organitzacions internes de la formació- va decidir presentar-s’hi amb la llista de Front Republicà, on també hi havia el partit d’Albano Dante Fachin, Som Alternativa, i Pirates de Catalunya. La decisió presa ahir pels anticapitalistes va tancar la porta a la reedició d’aquella candidatura, que no va obtenir representació.

La formació de Fachin, que les últimes setmanes havia mantingut contactes amb tots els partits independentistes per formar un Front Unitari o, en el seu defecte, repetir el Front Republicà, va anunciar en un comunicat que descartava presentar-se a les eleccions. “Vam dir que no tenia cap sentit que els que comparteixen punts bàsics es barallessin entre ells per esgarrapar quatre escons”, va argumentar, i va desitjar el “màxim encert” a JxCat, ERC i la CUP, tot i considerar un “error” que optin per concórrer per separat. Tant Poble Lliure com Pirates de Catalunya, en canvi, van anunciar que com a membres de la Crida Constituent -amb la qual la CUP ja s’ha presentat al Parlament- anirien a les eleccions amb els cupaires.

Va ser, precisament, el document d’una de les organitzacions de la Crida Constituent, Lluita Internacionalista, el que va reunir ahir més suports al consell nacional de la CUP. El text, al qual ha tingut accés l’ARA, cridava a concórrer al 10-N amb un “front d’esquerres per la ruptura” amb les “organitzacions a l’esquerra de Podem”, en referència a partits estatals com Sortu, Anova, Izquierda Castellana o, fins i tot, sectors independents. I que, “en cas de no rebre resposta, la CUP Crida Constituent es presenti sola, amb la candidatura més oberta possible, a les pròximes eleccions estatals”. Fonts cupaires admetien ahir que no es podrà fer un “front d’esquerres” perquè el límit per presentar les coalicions expira demà.

El programa, el candidat o candidata i la llista es definiran en un consell polític el 5 d’octubre, dos dies abans del límit per presentar les candidatures al 10-N. Caldrà veure quina és la rebuda d’aquesta nova proposta per part del sobiranisme. De moment, el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, va expressar ahir el seu “respecte” per la decisió dels cupaires però va recelar del fet que vulguin “bloquejar la governabilitat”. Els comuns, va dir, volen “construir una majoria de progrés que aporti solucions a Catalunya”.

stats