Política 22/05/2018

JxCat, ERC, la CUP i els comuns defensen que tots els consellers haurien de prendre possessió demà

Recorden que els presos i els exiliats també tenen "intactes" els drets polítics i civils

Ara
2 min
La diputada de la CUP, Maria Sirvent

BarcelonaJxCat, ERC, la CUP i els comuns coincideixen que els consellers designats per Quim Torra haurien de prendre possessió aquest dimecres, tal com estava previst, malgrat que el seu nomenament no hagi sortit publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), a l'espera que el govern espanyol ho sancioni. Cap d'ells ha especificat, però, si Torra hauria de tirar pel dret i forçar la presa de possessió sense el permís de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els consellers tenen els seus drets civils i polítics absolutament intactes", han recordat un rere l'altre els portaveus de les tres formacions polítiques. "Si Torra s'avé a fer demà la presa de possessió, aquesta decisió s'ajustarà perfectament al que nosaltres defensem des de fa mesos", ha apuntat Gemma Geis (JxCat), que, en tot cas, ha deixat la decisió en mans del president del Govern. "Nosaltres defensem el que defensi Torra", ha subratllat des de la sala de premsa del Parlament.

En una entrevista a Ràdio 4, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, també ha insistit a criticar la "injustícia" que suposa el nou veto del govern espanyol. "És molt necessari que el país torni a tenir les regnes de les institucions. No té ni cap ni peus que els consellers, amb tots els drets polítics intactes, no puguin ser-ho", ha criticat.

Per la seva banda, Elisenda Alamany (Catalunya en Comú - Podem) ha recalcat que, tot i que haurien preferit un Govern "efectiu" amb consellers que poguessin exercir el càrrec, tant Jordi Turull com Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig tenen el dret de ser nomenats i de prendre possessió. "No dic que sigui la millor estratègia, però per davant de tot hi ha els drets polítics de les persones triades", ha indicat. Alamany ha criticat, a més, que el govern espanyol "canviï les regles de joc a mitja partida" i que PP, PSOE i Cs "competeixin per veure qui colpeja més fort Catalunya".

Pel que fa a la CUP, la diputada Maria Sirvent ha lamentat que els consellers presos i exiliats "es troben en una situació d'empresonament injust per defensar el dret a l'autodeterminació i el seu exercici". La cupaire ha considerat que "resseguir els límits de l'autonomia per acabar fent el que mana l'estat espanyol no és una bona estratègia". Amb tot, ha evitat cridar explícitament a la desobediència: "Demà tindrem tota la informació". "Considerem que els consellers han de poder prendre possessió, i que si no ho fan és perquè els seus drets polítics i socials han estat vulnerats", ha apuntat Sirvent. "Això no treu que estiguem en desacord amb el govern que es conformarà", ha assegurat la diputada, que ha rebutjat la falta de paritat entre homes i dones de l'executiu, que incompleix la normativa.

stats