Política 07/05/2018

La CUP advoca per desbordar l'Estat amb "actes de sobirania" al Parlament i als ajuntaments

Defensa que promoure polítiques públiques garantirà el creixement de l'independentisme

Xavi Tedó
4 min
La CUP advoca per desbordar l'estat amb "actes de sobirania"

BarcelonaEixamplar la base social de l’independentisme no és incompatible amb la construcció de la República. Amb aquesta premissa, la CUP ha presentat avui el seu full de ruta, en què rebat aquells actors que, com ERC, consideren que amb el suport del 50% de la ciutadania no n'hi ha prou per arribar a la plena sobirania amb l'Estat en contra, i que cal tornar al consens del dret a decidir per sumar noves complicitats. En una conferència política al centre cívic de la Violeta de la Vila de Gràcia, amb el nom d'Horitzó República, la CUP ha desgranat quin hauria de ser el camí per materialitzar la República. Un camí que passa per promulgar polítiques públiques des del Parlament, convertir els ajuntaments en contrapoders amb una assemblea de càrrecs electes i establir una estratègia antirepressiva coordinada que no supediti el dia a dia de l'activitat política sinó que serveixi per mostrar la deriva antidemocràtica de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Natàlia Sànchez, diputada de la formació, ha subratllat que "la sobirania de la Generalitat està molt limitada" i ha deixat clar que cal apostar per "la desobediència pacífica" per construir la República. "Hem de tenir una agenda pròpia i la República es construirà amb actes de sobirania", ha advertit Sànchez. "Els primers actes de sobirania institucional serien desplegar les lleis impugnades pel TC, la creació d'una assemblea d'electes o la posada en marxa del procés constituent", ha anunciat. La banca pública o la municipalització de serveis són propostes que la CUP torna a posar damunt la taula per construir sobiranies que no estiguin en mans privades. "Legislar polítiques públiques per a la classe treballadora ens permetran augmentar el suport a l'independentisme", ha anotat la diputada, que ha afegit que "cal donar resposta a les classes populars, el 20% de la població que viu en risc d'exclusió social". "Si en els dos últims anys haguéssim resolt les condicions materials de la majoria de la classe treballadora molt probablement el suport a l'independentisme seria més ampli". "El país no està entre les quatre parets del Parlament, no eixamplem la base per dalt, fem-ho desemmascarant les empreses de l'Íbex-35", ha afirmat en al·lusió a JxCat, ERC i els comuns. "La CUP està disposada a assumir totes les responsabilitats si s'obeeix el mandat de l'1-O, però, si no, ens mantindrem a l'oposició", ha sentenciat.

Laia Estrada, del secretariat de la CUP, ha mostrat la seva perplexitat amb JxCat i ERC a l'hora de construir la República: "Ara mateix seguim sense conèixer la seva estratègia". "El 155 es mantindrà per al que els interessi, com ens ha recordat Millo, i la via parlamentària és insuficient perquè topa contra el mur dels tribunals; la crua realitat és que ens trobem un Parlament buit de continguts", ha advertit. Davant d'aquest escenari, la CUP advoca pels ajuntaments com a motor de la República. "El municipalisme ha de ser una alternativa i això no és nou per a nosaltres, després de l'ampliació del 155 era la via de ruptura amb l'Estat i ara cal impulsar una acció municipal coordinada per lluitar pels drets socials i polítics de la nostra gent", ha assegurat la regidora de Tarragona. "Necessitem mostrar que la desobediència és una eina per defensar l'habitatge, la sanitat o la igualtat de gènere, i en l'actual fase de repressió necessitem el municipalisme com a contrapoder amb desobediència activa no-violenta", ha subratllat.

"Volem 900 contrapoders que desemboquin en l'assemblea de càrrecs electes perquè això ens permetrà tenir una institucionalitat pròpia", ha afegit Estrada, que ha deixat clar que "la lluita antirepressiva no pot ser un fre, sinó una palanca per impulsar aquest canvi". "El cas català és el Guantánamo europeu perquè es jutgen les idees, ens apliquen una doctrina de xoc amb la col·laboració dels mitjans espanyols", ha denunciat Estrada. "L'Estat no farà cap pas enrere, garantim una estratègia antirepressiva per evitar la desmemòria", ha assenyalat la regidora, que ha reiterat que la repressió es girarà en contra de l'Estat. "Estem disposats a assumir totes les conseqüències de la unilateralitat, per treure la gent de la presó i per fer tornar els exiliats l'estratègia passa per deixar les presons petites", ha sentenciat. "No hem de supeditar el nostre dia a dia a l'acció de l'Estat contra els represaliats, tenim el repte de garantir que allò que va néixer al carrer no mori a les institucions: la conquesta de drets està escrita amb ruptura i desobediència", ha anotat.

El diputat Carles Riera, després de lamentar "la violència i la repressió de l'Estat, l'absència d'un marc de diàleg polític per part del govern espanyol que reconegui el dret a l'autodeterminació i el final del relat de la llei a la llei", ha afirmat que "l'1 d'octubre es va plantejar un repte democràtic que Junts per Catalunya i ERC ara no volen executar". Riera ha afirmat que "l'independentisme no ha estat capaç de materialitzar la República perquè s'ha trobat al davant un estat demofòbic i tirà, però també per manca de voluntat real de l'independentisme hegemònic". En aquest sentit, Riera ha emplaçat els altres dos partits independentistes a materialitzar la República per acabar amb el règim del 1978. "Ens comprometem a trobar la solució amb la majoria republicana", ha assenyalat, després de criticar les renúncies del 28 d'octubre. "Ni per part de JxCat ni d'ERC hi ha plans i mesures consistents i verificables per fer efectiva la República en un termini de temps mesurable", ha opinat.

Riera ha assenyalat que "la repressió serà de més gran abast" i per aquest motiu ha insistit en la necessitat d'impulsar una "estratègia antirepressiva conjunta". També ha lamentat la manca d'aliances a l'Estat: "Cap de les forces d'esquerres espanyoles ha donat suport a l'autodeterminació de Catalunya, a diferència de partits de diferents països europeus", ha deixat anar el diputat. "No hem assolit el control del territori ni el ple poder ni l'hegemonia social, però l'Estat tampoc ho ha aconseguit; notem un cert desgast de l'estat espanyol en l'àmbit democràtic mentre que l'independentisme no para de créixer, i això ens encoratja per seguir lluitant en aquest nou cicle polític", ha remarcat Riera davant l'atenta mirada del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, dels diputat de JxCat, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, i del dirigent d'EUiA, David Companyon.

stats