Política 09/08/2019

El regidor de Viladecavalls que va abandonar Cs per governar amb JxCat i el PSC: "Aquí no es pot fer res i després es pacta amb Vox a Espanya"

Assumeix les regidories de Manteniment Urbà i Via Pública i de Comerç i Mercats

A.m.
3 min
Carlos Méndez, en la fotografia de la pàgina web de l'Ajuntament

BarcelonaEl cap de llista de Ciutadans a les eleccions municipals del 26 de maig a Viladecavalls (Vallès Occidental), Carlos Méndez, va abandonar a principis d'agost el partit per entrar en un pacte de govern amb JxCat i el PSC. Com a regidor no adscrit, assumirà les regidories de Manteniment Urbà i Via Pública i de Comerç i Mercat durant aquest mandat, en un executiu que encapçala l'alcaldessa Cesca Berenguer (Treballem Junts per Viladecavalls).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com és que va decidir marxar de Ciutadans?

Cal tenir en compte que jo no soc regidor des d'ara, sinó des de fa quatre anys, i era militant de Cs des del 2011. Abans era un partit fresc, dinàmic, amb ganes de treballar. Fa quatre anys vam aconseguir entrar a les institucions. Viladecavalls (de majoria independentista) és un poble on ens és molt difícil governar: la gent no ha volgut canvi. Han votat igual que en l'anterior legislatura. No obstant, vam tenir l'oportunitat de governar, d'arribar a consensos i pactes amb altres partits. Vaig comunicar al partit que existia aquesta oportunitat, i que els representants de JxCat eren gent raonable, de perfil molt municipalista. Em van dir que no. Per tant, vaig comunicar que abandonava les sigles.

¿Creu que el partit és massa estricte amb les agrupacions municipals?

A Catalunya no es pot fer res, i després es pacta amb Vox a Espanya. Davant d'això, vaig decidir posar punt final. Jo he vingut a fer política municipal. A Cs no hi ha gaire marge de maniobra: hem arribat a molt pocs pactes municipals.

¿No es pot fer des de l'oposició?

He estat quatre anys a l'oposició. Els veïns no veuen la teva obra de govern. No tens cap marge de maniobra. En un municipi petit com Viladecavalls, la manera de créixer és que vegin el que has aportat. L'alternativa que m'oferia el partit era que m'abstingués després de pactar en els pressupostos municipals. Però després, treballes en aquesta obra de govern i el reconeixement se l'emporta qui governa. Només cal veure que l'actual alcaldessa ha revalidat el seu mandat.

Quina relació té amb JxCat de la localitat?

Correcta. Hi ha gent dins de la formació que no té ni carnet d'afiliat. L'alcaldessa volia un govern fort. Jo podré fer feina des de les meves regidories: hi ha moltes obres pendents, urbanitzacions a mitges per la crisi, feina a fer pel que fa a les energies renovables. També cal impulsar el comerç i fer el municipi atractiu pels emprenedors.

Ha arribat a algun acord perquè, per exemple, no es col·loqui el llaç groc al consistori?

El llaç, el respecte a la llei de banderes, de moment s'ha complert. No l'han posat. D'altra banda, jo tinc llibertat de vot per dir sempre que no a qualsevol moció amb motius independentistes.

¿Creu que Cs és poc flexible com a partit?

N'hi ha prou de veure la gent potent que ha saltat del partit. Cs ha de fer una reflexió, asseure's a parlar i ser més flexible. Als municipis, s'ha de poder dir que ens presentarem d'aquí quatre anys havent gestionat, coneixent coses del poble.

¿Aquesta verticalitat és única a Cs?

Sota el meu punt de vista, tots els partits estan dissenyats a imatge del líder. Tots són verticals. Però alguns són més flexibles amb el debat intern que els altres. Cs és dels menys flexibles.

¿Algú s'ha posat en contacte amb vostè des que va abandonar el partit?

Ningú m'ha escrit, ni per bé ni per mal. Em van enviar un WhatsApp confirmant que havien rebut la baixa.

stats