Política 30/09/2019

El PP evita demanar l'aplicació del 155, però exigeix a Sánchez que intervingui els Mossos

Els populars s'obren a donar suport a qualsevol candidat que vulgui liderar la moció de censura contra Torra

Mireia Esteve / Carla Fajardo
4 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant la roda de premsa de 
 La nit electoral de diumenge.

BarcelonaDesprés d'haver utilitzat el 155 com a principal arma electoral durant la campanya del 28-A, ara, i des de fa setmanes, el PP evita pronunciar aquest article i dir si és partidari d'aplicar-lo a Catalunya si arriba a la Moncloa. "Al govern li interessa que es parli del que faria el PP, però el que hauria de fer el govern és fer complir la llei a Catalunya", ha afirmat el secretari general del PP, Teodoro García Egea en una roda de premsa des de Barcelona, on el partit ha reunit el seu comitè de direcció coincidint amb la vigília del segon aniversari de l'1-O. "Abans de plantejar passos més enllà, almenys que la legislació bàsica s'apliqui", ha defensat Egea, que considera el pas previ abans d'arribar al 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, aquest matí el líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui la llei de seguretat ciutadana per "prendre el control dels Mossos perquè deixin de rebre ordres il·legals". En una entrevista a Telecinco, Casado ha proposat cinc vies possibles per aplicar la legalitat a Catalunya abans de tornar a suspendre l'autonomia a Cataunya: que el "malanomenat centre d'intel·ligència" deixi de funcionar –considera il·legal que Catalunya en tingui un–, que s'apliqui la llei de sostenibilitat financera perquè la Generalitat "no malversi diners amb l'independentisme", que es faci una alta inspecció en l'educació contra l'"adoctrinament", i que una llei audiovisual que acabi amb "la propaganda als mitjans de comunicació". Ara bé, si el president Quim Torra "continua emparant la violència" aposta per tornar a plantejar la suspensió de l'autonomia: "El 155 està per aplicar-se. S’ha de calibrar quan s’aplica perquè s’ha de dir el termini en què s’acaba".

"A Catalunya i la resta d'Espanya, s'ha de complir la llei, i la Constitució es pot aplicar des del primer fins a l'últim article", ha insistit García Egea, sense mencionar en cap moment l'article 155. En aquest sentit, però, ha apuntat al líder socialista, a qui li ha demanat que aclareixi si "aplicarà la llei" a Catalunya, si trencarà els pactes que té amb partits independentistes en alguns ajuntaments o la Diputació de Barcelona, i si recorrerà les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya per fer fora la Guàrdia Civil de Catalunya o a favor del dret a l'autodeterminació.

"El PP fa mesos que diu que a Espanya s'ha d'aplicar tota la Constitució, totes les lleis que emanen de l'ordenament jurídic", ha reiterat el secretari general del partit. En aquest sentit, Casado ha retret al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que vulgui aplicar el 155 i tancar el Senat, la cambra que l'aplica. Casado, que ha acusat el Parlament de justificar terroristes i ha comparat els CDR amb ETA i el Govern amb Batasuna –tal com ja va fer Cs la setmana passada–, no descarta que es pugui aplicar la llei de partits per il·legalitzar les forces independentistes. "Hem passat dels nois de la gasolina als nois de la pintura groga, i ara als nois que preparen explosius. És molt greu", ha dit.

Moció de censura a Torra

En l'entrevista, Casado també ha refermat el suport del PP a la moció de censura que van plantejar fa una setmana i que ara Ciutadans ha dit que se sumen a la proposta -en un principi hi van tancar la porta-. "Encara que no guanyem la moció els catalans veuran que hi ha una alternativa, que no estan sols", assegura. En aquest sentit, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha celebrat el suport de Ciutadans a la seva proposta i ha demanat al PSC i també als comuns que se sumin a la moció de censura per fer fora Quim Torra de la Generalitat -els comuns ja han dit que no hi donaran suport i el PSC no ho ha aclarit-.

Fernández ha explicat que ja han demanat una reunió amb Ciutadans -que encara no ha obtingut resposta-, on preveuen traslladar-los un primer document. "Hem de recuperar l'esperit del 6 i 7 de setembre, en què vam donar una lliçó: que els demòcrates units podíem guanyar els debats parlamentaris", ha demanat el líder popular. En aquest sentit, ha apel·lat directament a Miquel Iceta al seu suport i també als comuns, a qui els ha demanat que prenguin exemple del posicionament de l'exportaveu de Catalunya Sí que Es Pot, Joan Coscubiela. Així, els populars s'obren a votar un altre candidat -ja sigui del PSC o dels comuns- que no sigui de Ciutadans que vulgui liderar la moció de censura.

Casado insisteix en Espanya Suma fins a l'últim moment

A poques hores perquè es tanqui el termini per presentar coalicions al Congrés i el Senat per a les eleccions del 10-N, el PP no perd l'esperança de convèncer Ciutadans per anar junts als comicis amb la formació Espanya Suma fins a l'últim moment. Amb aquest proposta, els populars optimitzarien els vots i combatrien la fragmentació del centredreta, ha dit Pablo Casado en una entrevista a Telecinco, que assegura que la relació entre els dos partits és molt bona i que tots dos sortirien guanyant. "Quanta gent sortiria de l’enuig per la repetició electoral si veu que dos partits es posen d’acord?", s'ha preguntat el líder popular. Si no ho aconsegueix, el PP apel·larà al vot popular com a alternativa a l’esquerra i Casado es compromet a formar govern si obté només un escó més que el PSOE –les enquestes els auguren un fort creixement.

Asens acusa Casado d'intentar "tensionar la societat catalana"

Per la seva banda, el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha carregat contra la proposta del líder del PP, Pablo Casado, d'aplicar la llei de seguretat ciutadana a Catalunya: "No es donen les condicions legals per aplicar-la". En roda de premsa, Asens ha considerat que les paraules del líder popular són una estratègia per "tensionar i polaritzar la societat catalana". En aquest sentit, el dirigent dels comuns ha demanat al PP que "no es deixi arrossegar per Ciutadans" i ha demanat a Casado que torni al PP "més moderat i centrista".

stats