Política 14/09/2020

Casado avisa que "caurà qui hagi de caure" en el cas Kitchen, però remarca que no hi ha afiliats del PP imputats

Ábalos insta el PP a refundar-se i a no tapar els seus problemes amb atacs al govern espanyol

Ara
3 min
El líder del PP, Pablo Casado en una imatge recent

BarcelonaEl líder de PP, Pablo Casado, ha promès exemplaritat i ha garantit que no en deixarà "passar cap" en l'anomenat cas Kitchen, però ha subratllat que no hi ha afiliats del PP imputats per prendre mesures. Després de subratllar que "caurà qui hagi de caure", ha recordat que tenen "molta experiència" acumulada sobre "penes de telenotícies" que després van quedar "en no res". En una entrevista a la Cope, Casado ha afirmat que l'operació Kitchen, que investiga el suposat espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, "per ara" no li preocupa perquè l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez és l'"únic imputat" i "no està afiliat" al PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de recordar que el seu compromís amb la regeneració va ser "clau" al congrés extraordinari del PP que el va catapultar a la presidència del partit, ha recalcat que llavors es va comprometre a "deixar anar amarres amb qualsevol conducta no exemplar". Això sí, ha afegit que també va dir llavors que estava "orgullós" del PP i que no faria de "justicier". El líder del PP ha assenyalat que en aquest cas només hi ha un "mer escrit de la Fiscalia" que "lidera" Dolors Delgado, "una exdiputada socialista embolicada en un escàndol d'escoltes, extorsions policials a empresaris, periodistes i jutges". "El que demano és que la mateixa vara de mesurar valgui per a tots", ha demanat, al·ludint al cas dels ERO d'Andalusia o de Filesa que van afectar el PSOE.

Casado ha dit que ell està disposat a ser "exemplar" i que "qui la faci la pagui" perquè aquest és el seu "compromís" amb els afiliats del PP i els espanyols. "Si aquestes informacions un jutge diu que són certes i hi ha alguna persona que tingui algun tipus de responsabilitat, no només em preocuparà sinó que m'ocuparà", ha garantit. També ha assenyalat que el seu partit està "encantat" que hi hagi comissions d'investigació –després de la sol·licitada pel PSOE i Podem sobre el cas Kitchen– però ha recalcat que han de ser "sobre tots", al·ludint a les informacions de l'excomissari José Manuel Villarejo i Podem.

L'estratègia del calamar

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha acusat avui Casado d'utilitzar "l'estratègia del calamar" i "llançar tinta" a l'executiu espanyol per tapar els problemes que assetgen la seva formació i que haurien de portar els populars a "refundar-la". Ábalos s'ha expressat així en una entrevista a RNE després que Casado, simultàniament, ha mostrat la seva intenció de plantejar una comissió d'investigació sobre Unides Podem i una altra sobre la gestió de la pandèmia per part de l'executiu.

"Si la resposta al seu problema és atacar els altres, tenim clar que no hi ha res a canviar", ha assegurat el ministre, que ha carregat contra Casado i el seu passat. "No té capacitat [d'arreglar-ho], però és normal: ell és la conseqüència de tot allò, encara que digui que era un diputat d'Àvila". En aquest context, Ábalos ha sostingut que totes les informacions relatives a l'operació Kitchen revelen que no es tracta d'un escàndol judicial sinó d'"una manera de concebre el poder".

"Això que apareix ara no és un problema només de corrupció sinó de tot el sistema. Aquí es va tractar d'eliminar proves i documents comprometedors que poguessin inculpar i demostrar accions il·legals. Si quan es va fer el debat de la moció de censura es parlava d'una trama de corrupció institucionalitzada no era només en un sentit lucratiu sinó també buscant la impunitat i comparèixer dopat a les eleccions", ha insistit.

Per això el ministre ha opinat que la intenció de l'actual líder del PP de desentendre's dels seus predecessors no és possible. "He sentit que vol trencar amb el govern de Rajoy. Si vol trencar també amb el d'Aznar, amb tots els exministres imputats, amb qui vol trobar-se?", s'ha preguntat. En aquesta línia, el secretari d'Organització del PSOE ha afirmat que el que convindria al PP seria "refundar-se" o fins i tot "canviar el nom del carrer on hi ha la seu". La resta, segons Ábalos, són només intencions d'"eludir" el passat o una "incapacitat" per afrontar una etapa no gaire "honrosa".

Els comuns exigeixen a Casado depurar responsabilitats

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, per la seva banda, ha demanat explicacions al president del PP, Pablo Casado, i que depuri responsabilitats. "És intolerable que tant l'excap de l'Estat com l'expresident del govern de l'Estat, i el cap de l'oposició segueixin sense assumir les seves responsabilitats. Els responsables polítics han de donar totes les explicacions, si no que marxin de les seves responsabilitats", ha afirmat en roda de premsa. Per Mena és "intolerable" que Casado encara no hagi sortit a donar explicacions públicament sobre el cas.

stats