Política 03/05/2018

Ciutadans apel·la al TC contra la delegació del vot de Puigdemont i Comín i demana mesures cautelars

La formació considera que els diputats no tenen dret a exercir el seu vot de manera telemàtica perquè són "fugats de la justícia"

Anna Mascaró
2 min
Arrimadas i Albiol s’uneixen contra el procés al Parlament

BarcelonaTal com ja havia anunciat la setmana passada, Ciutadans ha apel·lat aquest dijous al Tribunal Constitucional (TC) perquè es pronunciï contra la delegació del vot de Carles Puigdemont i Antoni Comín. Mitjançant un recurs d'empara, la formació sol·licita a l'alt tribunal, a més, que imposi mesures cautelars per impedir l'exercici del seu vot com més aviat millor, argumentant que es tracta d'un "supòsit d'urgència excepcional" i un recurs d'"especial transcendència constitucional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, el partit taronja insisteix que "mentre els acords no siguin anul·lats", es mantindrà la possibilitat de bastir "majories fraudulentes" al Parlament, "trepitjant així els drets de les minories i del pluralisme polític". Ciutadans considera que la delegació del vot suposa "un injustificat privilegi a determinats diputats", ja que assumeix que la mesura només és aplicable a casos "excepcionals" d'incapacitat "física o psíquica" per comparèixer al ple, i no "a la mera voluntat de mantenir-se fugat de la justícia".

Per tant, demana la "suspensió immediata de l'eficàcia dels acords de la mesa del Parlament de Catalunya" que van permetre la delegació del vot, ja que considera que l'òrgan no té el "poder discrecional de reconfiguració de la cambra" parlamentària.

"El vot és un dret personal i personalíssim que només excepcionalment pot ser objecte de delegació a favor d'un altre", insisteix Ciutadans en el recurs interposat per tot el grup parlamentari. En el mateix sentit, la formació diferencia la delegació del vot dels diputats empresonats del cas de Puigdemont i Comín, i al·lega que ells dos "han fugit de la justícia i s'han posat en una situació material que els impedeix exercir el dret". A més, afirma que "si volguessin posar fi a a incapacitat que diuen patir" només s'haurien de posar en mans de la justícia espanyola, com va fer, per exemple, Oriol Junqueras.

Acords de la mesa contraris al TC

En el mateix sentit, Ciutadans al·lega que els acords de la mesa del Parlament amb què es va atorgar la delegació del vot a tots dos diputats són contraris tant al reglament del Parlament com a resolucions del TC: la que fa referència a la impugnació del govern espanyol al nomenament de Puigdemont com a candidat a la investidura i la suspensió de qualsevol sessió d'investidura que no sigui presencial, en què es prohibia explícitament la delegació del vot dels dirigents en recerca i captura. Per tant, Cs considera Puigdemont i Comín "fugits de la justícia" malgrat que ells s'han posat a disposició dels tribunals belga i alemany, que van negar al Tribunal Suprem la seva extradició pel delicte de rebel·lió.

El recurs d'empara al TC de Ciutadans
stats