Política 05/06/2018

Podem celebra la sortida de Rajoy del PP però li reconeix "intel·ligència" com a polític

El PDECat li retreu "el mal" que ha fet a Catalunya i Ciutadans lamenta que no hagi plegat abans

Mireia Esteve / Marc Toro / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, durant un ple al Congrés de Diputats.

Barcelona / MadridUna setmana després que una moció de censura del PSOE el fes fora de la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy ha anunciat avui que també deixa la presidència del PP i convoca un congrés extraordinari per decidir qui el rellevarà. L'anunci ja ha provocat les primeres reaccions dels partits polítics catalans i espanyols.

Podem

Iglesias: "A Rajoy l'ha fet fora la gent que no va perdre l'esperança"

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que Mariano Rajoy "no se n'ha anat", sinó que "l'ha fet fora la gent no va perdre l'esperança", tal com ja va defensar en la moció de censura. Ara bé, en un missatge a Twitter, ha reconegut "l'elegància" i "intel·ligència" de Rajoy com a polític. "Va ser un honor ser el seu rival i combatre'l políticament. Es va guanyar el meu respecte", ha afegit.

La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, també s'ha mostrat satisfeta per la renúncia de Rajoy a la presidència del PP. "Estem contents d'haver expulsat la màfia del PP de les institucions. El senyor Rajoy no se'n va, se l'ha fet fora", ha dit, remarcant que el líder popular ha portat la corrupció i les retallades al govern espanyol i ha estat "cec i sord" davant del que passava a Catalunya, contribuint així a augmentar l'escalada del conflicte.

PSOE

Adriana Lastra: "Espero que el PP comenci un procés de regeneració perquè i que hi hagi una dreta moderna i honrada"

La nova portaveu del grup socialista al congrés, Adriana Lastra, també ha celebrat la renúncia de Rajoy. En unes declaracions als mitjans de comunicació presents a la fira del llibre de Madrid, ha afirmat que espera que la sortida de Rajoy suposi una "etapa de regeneració per al PP" perquè a Espanya hi hagi una "drets moderna i honrada" i li ha desitjat "molt bona sort" en el terreny "personal" a Rajoy.

PNB

Ortuzar: "Més enllà de la política, valoro el tarannà de Rajoy, amb mi sempre ha sigut impecable"

El president del PNB, Andoni Ortuzar, també ha destacat "el tarannà" de Mariano Rajoy, igual que Iglesias, que n'emfatitzava l'elegància". En un missatge a Twitter, més enllà de la "política i les seves discrepàncies", el líder nacionalista basc ha dit que valora en l'expresident espanyol "la seva persona i el seu tarannà". "Amb mi sempre ha sigut impecable", ha afegit. "Li desitjo el millor en la seva nova vida, en què espero que ens retrobem".

Junts per Catalunya

Geis: "Passi-ho bé"

La portaveu adjunta de Junts per Catalunya, Gemma Geis, ha fet servir la ironia a l'hora de valorar la renúncia de l'expresident espanyol: "Passi-ho bé". Geis ha criticat que Mariano Rajoy "ha acabat de la pitjor manera possible" la seva carrera com a president del govern espanyol. "Ha acabat prevaricant pel fet de no publicar els noms d'uns consellers amb els drets polítics intactes. Així que passi-ho bé", ha conclòs.

En la mateixa línia s'ha expressat la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, a través de les xarxes socials. Pascal ha assegurat que Rajoy ha causat "molt de mal al nostre país i a molta de la seva gent" i ha celebrat que hagi decidit plegar.

Ciutadans

Rivera: "Rajoy hauria d'haver-se retirat a temps per evitar el govern dèbil de Sánchez"

Per la seva banda, Ciutadans considera, sobre aquesta renúncia: "És una conseqüència natural de la situació política que tenim". El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha lamentat que l'expresident espanyol no hagi plegat abans, "quan se li demanava que dimitís i convoqués noves eleccions". El partit taronja no va donar suport a la moció de censura impulsada pels socialistes, sinó que hi va votar en contra.

La mateixa línia que Carrizosa ha seguit el missatge del dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, que ha remarcat que la seva formació va donar suport a la investidura de Mariano Rajoy per l'estabilitat del país, i que Rajoy hauria d'haver abandonat el govern abans d'entregar-lo a Pedro Sánchez.

stats