Política 29/05/2019

Colau manté l'aposta pel tripartit d'esquerres i eludeix la resposta sobre una investidura amb Valls

Els comuns demanen segellar una entesa de govern abans de parlar d'investidura

Maria Ortega/aleix Moldes
2 min
Colau manté l'aposta pel tripartit d'esquerres i eludeix la resposta sobre una investidura amb Valls

BarcelonaL'alcaldessa en funcions, Ada Colau, i el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, s'han reunit avui per primera vegada per engegar les converses sobre un possible pacte. Després de la trobada, el número dos de la llista de Colau, Joan Subirats, ha assegurat que avui s'han començat a definir els termes per una entesa que no sigui per a la investidura sinó per a la formació de govern -tot i que Maragall havia presentat els contactes com la via per parlar de la investidura- i ha insistit que els comuns creuen que l'equació hauria d'incloure el PSC i que no l'acceptaran, en canvi, si suma Junts per Catalunya. Subirats, però, ha eludit pronunciar-se sobre la possibilitat que Colau opti a ser investida amb un pacte amb els socialistes i comptant amb els vots de l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, que avui s'ha ofert a fer el possible per evitar un govern independentista. El número dos de Colau ha dit que és precipitat parlar de la investidura del 15 de juny i que el primer és esbossar els termes d'un acord que ells volen que sigui d'esquerres i "sòlid".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha agraït a Valls, això sí, la disponibilitat, i no ha tancat la porta a aquesta opció, tot i remarcar que, amb ell, no negociaran cap pacte de govern -no s'ha referit explícitament a la possibilitat d'acceptar els seus vots per a la investidura. Ara republicans i comuns nomenaran equips negociadors per abordar els termes de l'equació i Subirats ha insistit que esperen que els socialistes també hi tinguin un equip. "No és que siguem tossuts, pensem que la ciutat necessita polítiques concretes representades en un acord d'esquerres", ha respost sobre la insistència d'afegir el PSC en el pacte."Ens agradaria pensar que no és impossible", ha afegit.

"Iniciem el procés per construir un full de ruta comú", ha dit Subirats, que ha assegurat que en la trobada d'avui no s'ha parlat encara de qui serà l'alcalde. Maragall, en canvi, en la seva valoració del primer contacte ha remarcat que Colau "vol treballar per a un acord" en què ell sigui l'alcalde. Demà mateix el líder d’ERC a la capital farà arribar una proposta concreta a la coordinadora dels comuns en què també inclourà la possibilitat d’afegir al pacte JxCat. De fet, Maragall també s’ha reunit avui amb la número 2 de JxCat, Elsa Artadi, amb qui s’ha compromès a crear una taula de negociació, tot i que tant Artadi com Colau mantenen el seu veto mutu.

Sobre aquesta trobada, Artadi ha explicat després de reunir-se amb el candidat d'ERC a l'alcaldia de la capital catalana, Ernest Maragall, que tots dos es tornaran a trobar divendres, quan visitaran conjuntament a la presó de Soto del Real el cap de llista de JxCat a les passades municipals, Joaquim Forn. Artadi ha explicat que en la reunió -que s'ha fet al Parlament i ha durat prop d'una hora- s'ha decidit nomenar dos equips negociadors que mantindran converses en els pròxims dies. Tanmateix, no ha volgut parlar de possibles acords de govern perquè avui tot just era una primera presa de contacte: "Hem parlat més de contingut que no de composicions de govern ni res similar".

Sobre la possibilitat que Ada Colau sigui alcaldessa amb els vots del PSC i Valls, Artadi ha apuntat que és a la candidata de BComú qui s'ha de posicionar: "Veurem si el que vol és pactar amb els del 155".

stats