Política 20/09/2019

Compromís dubta si recuperar la coalició amb Podem per a les eleccions del novembre

Els grans defensors de l’entesa amb la formació lila i la seva sòcia d’EU es troben a Iniciativa del Poble Valencià

Daniel Martín
2 min
La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra (Compromís).

ValènciaEls mals resultats del 28-A, quan Compromís va passar de quatre representants a un al Congrés, sumats a l’amenaça que en els comicis del 10 de novembre la crida al vot útil afebleixi les formacions més petites, ha abocat la coalició a reprendre el debat sobre la conveniència de concórrer a les eleccions amb Podem i Esquerra Unida, tal com ja va fer el 2016.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grans defensors de l’entesa amb la formació lila i la seva sòcia d’EU es troben a Iniciativa del Poble Valencià. El partit que encapçala Mónica Oltra sempre ha prioritzat les aliances progressistes a l’Estat, mentre que el seu soci i partit majoritari a la coalició, el Bloc Nacionalista Valencià, prefereix disposar d’una veu estrictament valenciana. Aquestes diferències es van resoldre a favor dels postulats d’Iniciativa el 2015 i 2016, quan Compromís va concórrer amb Podem, primer, i després amb Podem i Esquerra Unida; i del costat dels interessos del Bloc quan ho van fer en solitari l’abril passat. Ara, amb només un diputat -Joan Baldoví-, Iniciativa veu reforçada la seva consigna. La proclamava ahir Oltra: “Jo apostaria per una convocatòria àmplia de les forces que no se situen en el bipartidisme antic. Cal oferir una única opció electoral”, va defensar. Des del Bloc admeten que les circumstàncies aboquen a buscar aliats, però en lloc d’apuntar a Podem, a qui consideren mal company de viatge perquè “la ciutadania els corresponsabilitza de la repetició electoral”, dirigeixen la mirada a formacions “més horitzontals” com Més Madrid. Una opció que des d’Iniciativa creuen que “no és real” perquè la formació madrilenya, liderada per Manuela Carmena i Íñigo Errejón, no ha decidit encara fer el pas a la política estatal. “Veig Errejón centrat en Madrid, on ha tret bons resultats i té molt per construir”, va dir Oltra. Una tercera via és la construcció d’una confluència entre partits federalistes com En Marea, Endavant Andalusia o MÉS, tot i que la formació balear sembla més decidida a reeditar Veus Progressistes, la coalició amb Més per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana de les Illes Balears.

Mentre Compromís resol el seu debat, a Podem reiteren l’oferta. “Mantenim la proposta de concórrer junts”, confirmava el seu secretari d’anàlisi política, Ferran Martínez. Així doncs, és a la coalició valenciana a qui li toca triar.

stats