Política 22/11/2016

El Congrés accepta que es jutgi Homs pel 9-N

El ple vota en secret el suplicatori demanat pel TS per continuar el procés contra el diputat

Dani Sánchez Ugart
2 min
Si el Suprem accelera el procediment, Homs pot ser el primer càrrec inhabilitat

MadridLa càmera del senyal institucional del Congrés apuntava a última hora de la tarda d'aquest dimarts al sostre. L’últim punt de l’ordre del dia del ple no podia ser emès per televisió. Els diputats estaran discutint i votant, en secret, si accepten el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem per poder jutjar l’exconseller de Presidència i portaveu del PDECat a la cambra espanyola, Francesc Homs, per la seva implicació en la consulta del 9-N. I han votat, per 248 vots contra 91, que s’accepti el suplicatori i tiri endavant una causa que podria acabar amb la inhabilitació del polític català per exercir un càrrec públic.

Els que Mariano Rajoy anomena “partits constitucionalistes” –PP, PSOE i Ciutadans– han votat a favor d’aquest suplicatori, amb la qual cosa es cohesiona la majoria parlamentària a Espanya contra el procés català. Davant seu, aquests tres partits s'han trobat els vots dels diputats nacionalistes i independentistes, amb els d’Units Podem, que ha mantingut fins a última hora el seu rebuig a jutjar el que també era portaveu del Govern quan es va convocar la consulta.

Abans de la votació, Francesc Homs ha rebut el suport aquest dimarts d'una àmplia delegació de polítics catalans i d'altres partits de l'Estat. Des de Barcelona han arribat a Madrid per a l'acte el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i l'expresident Artur Mas, entre altres persones. També hi han participat representants del PNB, ERC, EH Bildu i Units Podem i les seves confluències al Congrés, partits que votaran en contra de l'acceptació del suplicatori. L'acte ha servit per demanar que es deixi enrere la "judicialització de la política" que fa el PP i que es respecti la separació de poders.

stats