Política 05/11/2017

El Congrés estudiarà aquest dilluns si retira el sou i les subvencions als diputats d'ERC i el PDECat

Ciutadans va tirar endavant la proposta per les "reiterades" absències dels independentistes al ple

Europa Press
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en una imatge d'arxiu

MadridLa mesa del Congrés de Diputats estudiarà aquest dilluns l'informe que va encarregar fa dues setmanes als serveis jurídics de la cambra. Aquest informe es va demanar a petició de Ciutadans i proposa retirar el sou i les subvencions als diputats al Congrés d'ERC i el PDECat per les seves reiterades absències al ple durant les últimes setmanes arran de la crisi política a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, la formació taronja demanava formalment a l'òrgan de govern de la cambra que suspengués el sou dels independentistes, que van abandonar per primera vegada el ple del Congrés el 20 de setembre –moment en què es van detenir diversos càrrecs de la conselleria d'Economia–. Des de llavors, la seva presència a l'hemicicle s'ha reduït a les sessions de control.

Segons va denunciar la formació encapçalada per Albert Rivera, els diputats d'aquests dos partits catalans han "desatès" la resta d'activitats parlamentàries, és a dir, les reunions de la junta de portaveus i les comissions. Durant les últimes setmanes, també apunten que fins i tot van arribar a retirar alguns punts de l'ordre del dia dels plens que s'han celebrat fins avui.

Ciutadans ho considera "un menyspreu institucional"

Davant el que Ciutadans considera "un menyspreu institucional", la formació plantejava mesures com la pèrdua del dret a assignació econòmica corresponent als diputats d'ERC i el PDECat que persisteixin en aquest incompliment, "en l'extensió i durada" que estimi l'òrgan de govern. Així mateix, va proposar retirar la subvenció que ERC rep com a grup parlamentari i que, de les ajudes que rep el grup mixt, se'n suprimeixi la part proporcional dels vuit diputats del PDECat.

En vista d'aquesta sol·licitud, en la seva última reunió, la mesa de la cambra va decidir encarregar als lletrats de la cambra mateixa la redacció d'un informe jurídic en el qual s'examinin els precedents i les possibilitats reglamentàries, amb la finalitat de decidir si s'aplica o no alguna mesura contra les dues formacions independentistes. Aquest informe es preveu estudiar en la reunió prevista per a aquest dimarts.

L'últim ple al qual van acudir els diputats d'ERC i el PDECat va ser l'últim ple del Congrés abans que el Senat autoritzés al govern espanyol l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i que el Parlament declarés la independència de Catalunya. Ciutadans, però, també recorda que van fer "campana" en bona part de les comissions parlamentàries, igual que en les setmanes anteriors.

Després de la independència, ERC i el PDECat es queden

Abans de la declaració de la República Catalana, tant els nous parlamentaris d'ERC com els vuit del PDECat no van desvelar si continuarien en els seus escons. Es limitaven a respondre que ordenarien el govern català, cessat des de fa una setmana.

Aquesta setmana, però, des de l'antiga Convergència han assegurat que la seva intenció és continuar al Congrés perquè consideren que aquesta és una manera de contestar a l'aplicació de l'article 155, que podria culminar amb les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. ERC també pensa mantenir els seus escons i, de fet, ha plantejat una pregunta al govern espanyol per a la pròxima sessió de control.

A l'espera de la decisió que adopti finalment la mesa del Congrés, des de Ciutadans insisteixen que la cambra ha de prendre mesures davant les manifestacions públiques dels diputats d'aquests dos partits en declarar-se en una espècie de "rebel·lió institucional". Aquest fet, apunten, no es consentiria en una empresa privada.

stats