Política 15/04/2020

Cuixart, Turull i Rull surten de la presó per reprendre la seva feina

Justícia va permetre ahir les sortides laborals dels presos subjectes al 100.2

Ara
2 min
Jordi Cuixart s'ha reincorporat a la feina després del confinament

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull han sortit aquest dimecres de la presó de Lledoners per reprendre les seves respectives feines, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Cuixart i els exconsellers, que estaven confinats a la presó arran del decret d'estat d'alarma pel coronavirus, han pogut reprendre la feina després que el departament de Justícia s'hagi obert a permetre les sortides laborals dels presos subjectes al 100.2, sempre que s'hagi reprès l'activitat laboral que exercien i el centre de treball estigui obert. Joaquim Forn també es troba en aquesta mateixa situació i podrà sortir de manera imminent. Tots ells hauran de tornar a dormir a la presó, tot i que no ho podran fer a les seves cel·les sinó en una zona habilitada al mòdul d'ingressos per evitar contagis o bé hauran de ser traslladats cap a centres oberts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el Govern havia restringit les sortides dels centres penitenciaris des del 16 de març –abans que el govern espanyol endurís les mesures de confinament a partir del 28–, ara ha decidit que els presos que abans de la crisi sanitària podien sortir de les presons per treballar ho puguin tornar a fer. La decisió és, per tant, de la Generalitat, tot i que la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha apuntat cap al govern espanyol. "Aquest desconfinament total no l'ha decidit el govern de Catalunya", ha explicat aquest dimecres en roda de premsa. Budó ha afegit, a més, que la situació no només afecta els presos polítics, sinó a tots els que treballen en empreses que han reobert aquesta setmana.

Des de la conselleria de Justícia recorden que la majoria dels presos que tenen feina fora dels centres penitenciaris no són a la presó. De fet, molts dels que estaven en segon grau, la mateixa situació que tenen ara els presos polítics, van ser progressats a tercer grau i estan fent el confinament des de casa. "No pot ser que els que estan a la presó, pel fet d'estar-hi, perdin oportunitats laborals, que són pilars per la seva reinserció social", subratllen des de Justícia per defensar que ara, un cop reoberts els centres de treball, els 22 presos que queden en segon gran i amb un 100.2 que els autoritza a sortir a treballar, ho puguin fer.

Encara no serà el cas de tots ells. Per exemple, ni el d'Oriol Junqueras ni de Raül Romeva, ja que els seus centres de treball –la Universitat de Vic i una empresa vinculada a l'estudi dels acords de Dayton, respectivament– no compleixen els requisits que s'han fixat.

Tampoc podran sortir els presos que sortien per tenir cura d'un familiar o per fer feines de voluntariat. És el cas de Dolors Bassa, Carme Forcadell i Jordi Sànchez. La conselleria de Justícia no ha ofert dades de quants presos podran tornar a sortir per treballar. Segons dades del departament, actualment només hi ha 22 interns a Catalunya a qui s'apliqui l'article 100.2 per anar a treballar –tots confinats en presons–, així com 1.841 persones classificades en tercer grau –de les quals només 188 estan passant el confinament en centres penitenciaris.

stats