Política 20/09/2019

Cuixart diu que complirà "íntegrament" la condemna del Suprem

El president d'Òmnium afirma que la sentència comportarà entrar en un "escenari de lluita antifranquista"

Ara
2 min
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant la declaració en el judici al Procés.

BarcelonaA les portes de fer-se pública la sentència de l'1-O, Jordi Cuixart ha explicat aquest divendres que complirà tota la condemna que li imposi el Tribunal Suprem, perquè ha renunciat al programa de tractament de presó. "Respondré com a pres polític i compliré íntegrament la condemna", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha afirmat que això suposa no poder-se acollir a permisos. A més, Cuixart ha tornat a renunciar a demanar l'indult. "Òmnium no demanarà l'indult. L'amnistia és una victòria del 'Ho tornarem a fer'", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'Òmnium retreu la "repressió" de l'Estat contra el moviment independentista, però assegura que està disposat a assumir totes les conseqüències dels seus actes. De fet, Cuixart ha donat per fet que el Tribunal Suprem el condemnarà a 14 anys de presó. "Potser ens condemnaran a 14 anys de presó. I què? Els viurem. Hem perdut la por", ha afirmat. El president d'Òmnium Cultural creu que la sentència suposarà una vulneració de drets i comportarà entrar en un "escenari de lluita antifranquista". "Tornem al «Llibertat, amnistia i autodeterminació»", ha demanat Cuixart.

En aquest sentit, ha apel·lat a una resposta "ambiciosa, coherent i de país" i ha tornat a defensar la "desobediència civil i no violenta" per respondre a la decisió del Tribunal Suprem. "No podem posar el límit en la lluita dels nostres drets", ha avisat Cuixart. Des de la presó de Lledoners, Cuixart defensa aquest escenari com una manera de defensar els drets que amb la sentència, assegura, seran vulnerats. Així, creu que la millor manera de protestar per la "condemna" dels drets que suposarà, diu, el veredicte del Suprem és "exercir-los". "També el dret a l'autodeterminació", avisa.

Per això, demana una resposta política i "unitària" que serveixi per tornar a exercir aquest dret. Ara bé, avisa que "l'acció no violenta i la desobediència civil són instruments per millorar la democràcia" però que "exigeixen un elevat grau de compromís". "Això no es resol amb una fotografia", ha avisat. En l'entrevista, Cuixart també interpel·la directament la monarquia: "La resposta a la sentència hauria de ser un fax al rei amb els noms dels pròxims empresonats, perquè ho tornarem a fer".

De cara al 10-N, a més, Cuixart també fa una crida a anar a votar. "El camí està marcat per acabar amb l'autonomia de Catalunya i l'Espanya autonòmica. No podem deixar de defensar els nostres drets", ha defensat en l'entrevista.

stats