Política 11/10/2019

Jaume Asens: “No tenim cap problema per participar en la desobediència civil, però ha de ser útil”

El portaveu d'En Comú Podem considera que "la dreta desitja que la sentència produeixi situacions de col·lapse per utilitzar Catalunya"

Antoni Bassas
4 min

BarcelonaJaume Asens tornarà a encapçalar la llista d’En Comú Podem el 10-N. Abans, però, respon a les preguntes de l’ARA sobre la resposta a la imminent sentència de l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ernesto Ekaizer publicava a l’ARA dijous que el Tribunal Suprem descartaria rebel·lió i s’inclinaria per sedició. Com ho veu?

Ni un delicte ni l’altre es donen. Si la condemna és per sedició, es reinterpretarà el que va passar el 27-O i l’1-O. Se’n farà una interpretació regressiva que pot alterar el contingut del dret a la protesta i manifestació.

Com pensen que s’hauria de respondre a la sentència?

La resposta ha d’estar a l’altura del moment històric. La societat civil donarà un exemple d’autoorganització massiva, pacífica i cívica. També hi ha d’haver una resposta de les institucions. Ens hem de tornar a asseure al voltant d’una taula. Una condemna, però, ens allunyarà de tornar a la normalitat democràtica. Per això el nostre objectiu és la llibertat dels presos.

¿Se sumaran, per exemple, a una resposta vinculada a l’exercici del dret a l’autodeterminació?

En què es traduirà això? El problema és que hi ha molta fraseologia i fins i tot tons revolucionaris que després estan desvinculats d’accions concretes reals.

Parlem de coses concretes. ¿Se sumaran a la vaga del 18 d’octubre?

Expressarem la nostra indignació, però ho farem en marcs que interpel·lin les majories socials. Intentarem evitar les manifestacions que siguin endogàmiques, d’autoconsum, que només expressin una indignació però quedin en no res.

¿Estan disposats a participar en actes de desobediència civil?

Els comuns no tenim cap problema per participar en situacions de desobediència civil, que no té perquè ser il·legal. L’1-O hi vam participar. La qüestió és veure quines protestes concretes són útils.

Té alguna proposta útil?

Segudes, manifestacions...

Talls de carreteres i vies fèrries?

Ara mateix -no dic en un altre context- poden ser més contraproduents que útils. Estem en un context de detencions de CDR on s’ha instal·lat la idea de violència i, fins i tot, de terrorisme. La dreta està desitjant que es produeixin situacions de gran col·lapse per poder utilitzar Catalunya per fer política.

Indult o amnistia?

Defensem la reforma del Codi Penal perquè no es pugui aplicar rebel·lió o sedició als presos. L’indult, però, és la via més fàcil. El pot demanar qualsevol persona i no té com a requisit el perdó. L’ha de firmar el consell de ministres i el rei no es pot negar a signar-lo, és un acte reglat. L’indult, però, no esborra el delicte.

L’amnistia sí.

L’amnistia seria la solució ideal, però té un difícil encaix jurídic i no hi ha correlació de forces per tirar-lo endavant. ¿Algú s’imagina el PP o el PSOE votant una llei d’amnistia?

El govern espanyol no va dir res davant del discurs de la Guàrdia Civil.

Va haver-hi l’actuació de la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, però va ser molt tèbia. El PSOE no s’atreveix a fer gestos contundents.

Quina posició adoptaran en una eventual investidura de Sánchez?

És una mica aventurat fer un pronòstic. Molts ens vam creure que Pedro Sánchez es volia entendre amb nosaltres, però hem vist com diu que no podrà dormir si nosaltres som al govern, que li escriu cartes a l’estimat senyor Rivera i que abona l’estratègia de la dreta.

¿Ara agafarien els ministeris que els van oferir al juliol?

No ho sé. Però crec que es va fer un càlcul segurament erroni. Ens pensàvem que realment la proposta era sincera i obria una negociació, però ens van dir que caducava.

¿És possible una investidura de Sánchez amb l’abstenció del PP?

Anem a aquest escenari. Pedro Sánchez vol tornar al bipartidisme. Per això necessitem ser forts, per evitar aquest escenari. Si no ho som, el PSOE mirarà cap a la dreta.

¿Les diferències amb Íñigo Errejón són personals o polítiques?

La relació amb Íñigo Errejón s’ha deteriorat. Entre ell i Pablo Iglesias hi pesen qüestions personals, però també estratègiques i tàctiques.

Sembla com si Errejón fos dels radicals tolerables amb qui el PSOE pogués pactar.

Els han instrumentalitzat per demonitzar tot l’espai de Podem.

¿Creu que el candidat de Barcelona té un perfil independentista?

No el conec personalment. En aquesta candidatura hi ha molta confusió i improvisació. És el que passa quan es fa una operació d’un cert paracaigudisme polític perquè no hi ha un projecte per Catalunya i sembla que sigui per aconseguir un grapat de vots per a Madrid.

¿Encara li cou el fet que Ada Colau sigui alcaldessa amb els vots de Manuel Valls?

A mi no em va agradar. Vaig defensar un tripartit amb ERC i el PSC.

¿Ja ha convençut Iglesias perquè no digui més que avalarà el 155?

Es va malinterpretar o ell es va expressar malament. Vaig parlar amb ell el mateix dia i va rectificar. Després s’ha anat ratificant i ha avisat que si el PSOE vol aplicar el 155 ho haurà de fer amb els vots de la dreta, els nostres no els tindrà mai.

S’imagina la CUP al Congrés?

La CUP sempre havia ridiculitzat els que crèiem que era important anar al Congrés. És una bona notícia que vulguin participar-hi, però no ho és tant que ho vulguin fer en clau de bloqueig. Ens allunya de la solució.

stats