Política 11/05/2018

La Moncloa alerta Torra que "actuarà amb la mateixa fermesa" a Catalunya "si incompleix la llei"

L'Estat mantindrà la intervenció econòmica a través del FLA, però aixecarà els controls setmanals

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo

Madrid"Qualsevol venedor d'assegurances valora perfectament el risc de les coses que diu i fa; espero que [Quim Torra] ho faci". Així ha donat la benvinguda el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, al nou candidat a la presidència de la Generalitat, fent referència al currículum professional del diputat de Junts per Catalunya (JxCat). En roda de premsa després del consell de ministres, el també ministre d'Educació ha alertat que la Moncloa "actuarà amb la mateixa fermesa" a Catalunya si el pròxim president de la Generalitat "incompleix la llei". "Que ningú tingui cap dubte de com actuarà el govern [espanyol] en el cas d'un incompliment", ha advertit, donant a entendre –però sempre sense esmentar-ho– que es plantejarien tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució si fos necessari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Méndez de Vigo ha volgut deixar clar que "compliran la llei" i que la intervenció de la Generalitat s'aixecarà de manera "automàtica", tal com estableix l'acord del Senat, un cop el nou Govern prengui possessió. En aquest sentit, ha retret a Ciutadans que ara s'oposi a complir les normes i li ha demanat que actuï de manera "responsable" per mantenir la unitat dins del bloc unionista. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, pressiona perquè Mariano Rajoy mantingui la intervenció a Catalunya. Méndez de Vigo ha especificat que es mantindrà la intervenció econòmica a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), vigent des del 2015 i que suposa el control del 95% dels ingressos de la Generalitat, mentre que s'aixecaran els controls setmanals dels comptes que es van imposar l'estiu del 2018 i que es van incloure després en l'acord del Senat.

La Moncloa manté l'oferiment al "diàleg sense data de caducitat", però sempre "dins de la llei". "Ens agradaria que si hi ha nou president del Govern i per tant s'aixeca el 155, s'inaugurés una fase de diàleg i lleialtat institucional, i això és el que oferim des del govern [espanyol]", ha dit Méndez de Vigo després d'insistir una vegada i una altra que tornaran a actuar "amb fermesa" si no es compleixen l'Estatut i la Constitució.

Malgrat les crides al diàleg, el portaveu espanyol ha censurat els missatges a Twitter de Quim Torra. Després de recordar el seu passat com a "venedor d'assegurances", ha considera que no comparteix "l'esperit" dels fundadors de la Unió Europea.

Sobre la decisió del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem de rebaixar el delicte de rebel·lió al de sedició, Méndez de Vigo ha dit que "les qüestions penals sempre són complicades" i ha mantingut que des del govern espanyol volen ser "prudents" i no valorar les decisions del jutge del Suprem.

"Ha baixat el nombre de casos [d'adoctrinament]"

A propòsit de l'arxivament de cinc de les nou denúncies contra professors de l'Institut El Palau, Méndez de Vigo ha assegurat que la majoria de casos són anteriors a l'aplicació de l'article 155. "Des que s'ha aplicat el 155 crec que ha baixat molt notablement el nombre de casos, si n'hi ha", ha assegurat.

Subvenció de 5 M€ al Mobile per "garantir" l'edició del 2019

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret que permet atorgar una subvenció directa de 5 milions d'euros a la fundació que organitza el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona. L'Estat opta per aquesta fórmula perquè els pressupostos generals de l'Estat encara no s'han aprovat. Segons el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, des de la Moncloa tenen "interès" perquè l'esdeveniment continuï a Barcelona, on té un contracte vigent fins al 2023. "El reial decret permet a l'organització continuar treballant i garantir que aquest esdeveniment tan important es faci a Barcelona l'any que ve", ha declarat. D'altra banda, platges de Barcelona i Tarragona es beneficiaran d'un paquet d'ajudes aprovades pel govern espanyol per refer les destrosses dels temporals del mes de febrer i març. En total, l'Estat destinarà 40,9 milions d'euros a les obres a diferents punts del litoral espanyol, amb l'objectiu que les platges estiguin a punt per a l'estiu.

stats