La Moncloa recorre la llei de presidència i avisa Torrent del risc d'"incórrer en desobediència"

Méndez de Vigo assegura que s'evitarà la investidura d'un "pròfug de la justícia" 

El govern espanyol ja ha enviat al Tribunal Constitucional el recurs contra la reforma de la llei de la presidència que pretén aturar qualsevol opció d'investidura a distància de Carles Puigdemont. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha explicat aquest dimecres els detalls de la impugnació, aprovada en un consell de ministres extraordinari i mentre el ple del TC està encara en marxa. El també ministre de Cultura ha recordat els recursos presentats contra les possibilitats d'investidura de Puigdemont i ha detallat que la impugnació aprovada avui inclou la possibilitat de la investidura a distància, però també les reunions de govern per via telemàtica. 

"Si el TC admet a tràmit el recurs no es podrà fer la investidura, a risc d'incórrer en una desobediència", ha asseverat el ministre, que ha reclamat que es "recuperi la normalitat institucional" i es posi la Generalitat "al servei de tots els catalans". Méndez de Vigo s'ha referit a Puigdemont com a "pròfug de la Justícia", tot i que el president de la Generalitat està a disposició dels tribunals alemanys.

El recurs arriba just quan Cs ha trencat el seu suport al govern espanyol en el 155. Méndez de Vigo ha defensat que l'aplicació d'aquest article es va fer "amb responsabilitat" per part de l'executiu, i des d'aquell moment el govern espanyol ha presentat "25 recursos", cosa que segons ell fa que "ningú pugui tenir cap dubte" del compromís de l'executiu amb la legalitat. "Estic segur que els espanyols valoraran els que actuem amb responsabilitat", ha reblat. A més, ha negat que el govern espanyol estigui actuant d'esquena a Ciutadans sobre aquest tema, com ha denunciat el president del partit taronja, Albert Rivera. 

L¡obsessió de Rajoy i de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, era impedir que el president revalidés el càrrec. La determinació arribava fins a tal punt que l'executiu va forçar el Constitucional a pronunciar-se sobre hipòtesis, en el recurs del debat d'investidura del gener, que Torrent va acabar ajornant. Aquesta vegada, però, el recurs es presenta amb l'aval unànime del consell d'Estat, i a l'executiu estan convençuts que el TC admetrà a tràmit la impugnació i aturarà la llei. Amb això, creuen que desbloquejaran la investidura catalana. Tot i que eviten fer pronòstics sobre si es posarà un candidat alternatiu per evitar la repetició electoral, Santamaría va afirmar dimarts que aquest recurs posarà "punt final" a "l'agonia". 

En el debat de la setmana que ve, el candidat que acordin Junts per Catalunya i ERC tindrà, si no hi ha sorpreses, la investidura assegurada. Ahir el Tribunal Constitucional va decidir permetre que tant el president de la Generalitat com el diputat d'ERC Toni Comín puguin delegar el vot. Almenys de moment. L'alt tribunal va acceptar a tràmit el recurs d'empara de Ciutadans que reclamava que s'anul·lés el vot a distància, però, en contra del que demanava el partit taronja, no va imposar cap mesura cautelaríssima.

Més continguts de