Política 04/03/2020

Torra reclama a Torrent que li torni l'escó després de la polèmica amb dos membres de la JEC

ERC ho considera un moviment "profundament irresponsable" i per "desgastar" Torrent

Quim Bertomeu / Mireia Esteve / Pau Rumbo
4 min
El vicepresident Aragonès i el president Torra aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaLa sessió de control al Govern que es fa al Parlament ja havia superat aquest dimecres l'equador i s'acostava cap al final. El tema principal havia sigut la taula de diàleg i l'acte de dissabte a Perpinyà –amb retrets creuats entre ERC i JxCat– i tot feia pensar que acabaria sense gaire més història. Fins que el president Torra ha tornat a prendre la paraula i el guió ha fet un gir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català, mirant cap al lloc que ocupen els membres de la mesa del Parlament, ha reclamat al president de la cambra, Roger Torrent, que li torni el seu escó, que va perdre a finals de gener quan la Junta Electoral Central (JEC) el va inhabilitar com a diputat. Torra ha argumentat que les resolucions de la JEC que el van inhabilitar estan "viciades" i ha conclòs: "Demano a aquesta cambra que, d'acord amb la votació del gener, reconsidereu la decisió de retirar-me l'escó".

Per què ho demana ara? El president argumenta que les decisions de la Junta Electoral estan deslegitimades després de dues polèmiques que l'organisme ha hagut d'afrontar recentment. La primera, la setmana passada, quan eldiario.es va publicar que un dels membres de la JEC, el vocal Andrés Betancor, havia estat en nòmina de Cs mentre resolia recursos que afectaven el partit. La segona ha transcendit aquest dimecres, amb una informació del digital infoLibre.es que assegura que un altre vocal, Carlos Vidal, va militar al PP fins a poques setmanes abans d'arribar al càrrec.

Per tot això, Torra conclou que Torrent ha de moure fitxa i ha de facilitar que pugui tornar a poder exercir com a diputat. En el seu dia, la decisió de retirar-li l'escó va provocar un trencament entre JxCat i ERC que va derivar en l'anunci d'eleccions anticipades. Les paraules de Torra d'aquest dimecres amenacen amb provocar una nova crisi entre socis.

El Parlament va decidir retirar-li l'acta de diputat a Torra el 27 de gener, després d'una carta del secretari general de la cambra, Xavier Muro, a la mesa del Parlament en la qual informava que calia acatar l'ordre de la JEC de retirar l’escó al president de la Generalitat. Després, al mateix ple, Torrent va anunciar que no comptabilitzaria el vot de Torra i iniciaria els recursos judicials pertinents per poder revertir la situació.

Durant el transcurs del ple, ni Torrent ni cap altre membre d'ERC han volgut polemitzar amb les paraules de Torra. Fonts republicanes recorden, però, que van ser la JEC i el Tribunal Suprem (TS) –i no Torrent– els que li van "usurpar" l'acta de diputat i li van "segrestar el vot" al president de la Generalitat. Així, Esquerra considera que les paraules de Torra d'aquest dimecres obliden el paper que ha tingut la JEC en aquest afer i només busquen "intentar desgastar políticament el president del Parlament". "És profundament irresponsable", lamenten les mateixes fonts. El partit d'Oriol Junqueras també defensa que Torrent ha buscat des del principi combatre "la decisió injusta del Suprem i la JEC" i, alhora, garantir "la seguretat jurídica i que els acords que adopti el Parlament siguin eficaços i vàlids". A través de Twitter, el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, ha criticat que "no es pot manipular la realitat i exculpar la JEC i el TS".

Ciutadans contraataca

Torra ha formulat la seva exigència abans del torn de paraula de Ciutadans. Quan ha arribat el moment del partit taronja, ha contraatacat. Carlos Carrizosa ha retret al Govern i als partits independentistes els atacs pel cas Betancor. Per fer-ho, ha recordat que un dels membres de la Junta Electoral Provincial de Barcelona és el jurista Marc Marsal, que també cobra del Govern perquè forma part de la Comissió Jurídica Assessora de l'executiu català des del 2016. "S'hauran d'empassar les paraules", ha assenyalat Carrizosa, que ha recordat que Marsal va votar en contra d'inhabilitar el president Torra. El portaveu del partit taronja ha demanat als partits independentistes que no els donin "lliçons de democràcia".

El diputat de Cs Carlos Carrizosa interpel·lant a Torra aquest dimecres al Parlament.

Si la sessió de control no estava ja prou animada, la intervenció del líder taronja ha acabat d'encendre els ànims. Carrizosa ha qualificat Torra d'"okupa" de la Generalitat, i això ha provocat l'enuig del president. L'enuig amb Ciutadans, però també amb Torrent per no haver fet res davant d'aquesta acusació. "Lamento que se m'insulti impunement i que vostè no protesti", li ha etzibat Torra a Torrent. Torrent no ha volgut seguir apujant la temperatura de la sessió i ha evitat fer referència a l'incident.

Per la seva banda, aquest mateix dimecres la presidenta de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, en declaracions als passadissos del Parlament, ha afirmat que no creu que es pugui retornar l'escó al president de la Generalitat, Quim Torra, i ha reiterat que "el més important ara és preservar el Parlament".

stats