Política 14/06/2017

Domènech convida ERC a construir junts una "majoria"

El líder de Catalunya en Comú proposa als republicans una aliança sense el PDECat, un cop constatat que "l'estat autonòmic està esgotat"

Ara
2 min
Domènech convida ERC a construir junts una "majoria"

MadridEl líder d’Un País en Comú, Xavier Domènech, va utilitzar ahir el clima d’entesa amb ERC en el marc de la moció de censura contra Mariano Rajoy al Congrés per estendre’ls la mà per forjar una "majoria" que construeixi una Catalunya "més justa, lliure i neta" que vagi "més enllà dels fulls de ruta". Es convertia així en la primera invitació oficial, en boca de Domènech, per intentar forjar en un futur una aliança de govern amb ERC al Parlament que exclogui el PDECat. Per als comuns, ja hi ha a Catalunya una majoria d’esquerres més enllà del sí o el no a la independència que té clar que "l’estat autonòmic està esgotat" i que cal construir una "nova Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra va decidir fer seva la moció de censura contra Mariano Rajoy i tancar files amb Podem. Pablo Iglesias els va respondre amb una defensa aferrissada del republicanisme català, però sense obrir la porta en cap cas a avalar un referèndum unilateral. Domènech, al seu torn, els va emplaçar a "parlar ja de futur" i "fins i tot fer un pas més" per sumar forces. En canvi, va carregar durament contra el PDECat, que, a diferència d’ERC, va decidir abstenir-se en la moció de censura perquè no es "fia" de les intencions d’Iglesias, a qui reprova el "to jacobí" de les seves propostes.

Crítiques a l’abstenció del PDECat

"Abstenir-se davant d’una moció de censura que defensa la sobirania de Catalunya és abstenir-se de Catalunya [...]. És incomprensible la seva posició", va respondre el líder dels comuns al portaveu dels nacionalistes catalans, Carles Campuzano. Domènech va recordar que la corrupció no només està estesa a l’estat espanyol, sinó també a Catalunya de la mà de l’antiga Convergència, i va oferir a ERC construir també a base de processos constituents. "No dividim, construïm junts fora d’allò que també és vell al govern de Catalunya", va afegir en referència al PDECat.

Domènech també va estendre la mà al PSC perquè formi part d’aquest canvi a Catalunya i va demanar al PSOE que vagi "més enllà" de la defensa de la plurinacionalitat cultural. Una forma de ressuscitar el vell tripartit d’esquerres per superar el Procés.

stats