Política 23/11/2017

Domènech insta JxCat i ERC a concretar el full de ruta

El candidat dels comuns els insta a aclarir si aposten per una "DUI fracassada o un nou referèndum"

Xavi Tedó
2 min
Domènech demana concreció als partits independentistes amb el full de ruta

BarcelonaEl candidat de Catalunya en Comú-Podem a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, va reclamar ahir a Junts per Catalunya (JxCat) i ERC que concretin quin és el seu full de ruta per després del 21-D. La proposta que hi ha sobre la taula de les dues formacions d’impulsar una negociació “bilateral” amb l’Estat i la UE per assolir la “plena independència” i articular la República no deixa de ser per als comuns un brindis al sol. En aquest sentit, el presidenciable els va instar a aclarir si aposten per una “DUI fracassada o un nou referèndum”. “Si alguna cosa no ens podem permetre és que no siguin clars i honestos”, va etzibar Domènech, que va lamentar que en els nou punts en comú que els dos grans partits independentistes han incorporat al seu programa no es “faci esment a polítiques socials ni s’abordi la corrupció”. Pel que fa a la proposta de la CUP d’implementar i desplegar la República Catalana, el candidat va qüestionar la seva viabilitat. “Cada opció política és lliure de proposar el que vulgui, però han d’explicar com pretenen fer efectiva la via unilateral”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech va tornar a reivindicar el referèndum pactat del qual sempre ha fet bandera el seu espai. Ho va fer després de reunir-se amb alguns dels impulsors del manifest Crida als partits i formacions polítiques de Catalunya, que exigeix la derogació de l’article 155, l’alliberament dels presos polítics i una consulta acordada amb l’Estat. “Hem assumit aquests tres punts perquè formen part de l’ADN del partit i tenen un ampli consens”, va afirmar Domènech.

Recels amb Pedro Sánchez

El candidat també va qüestionar la promesa del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de no investir cap opció independentista però tampoc cap de conservadora després dels comicis: “És contradictori que ho digui qui ha donat suport al 155, ha investit Rajoy i ha inclòs exdirigents d’Unió a les seves llistes”. A la tarda, a Girona, durant la presentació de la candidatura, Domènech va afegir que Sánchez ha dit a Iceta “amb qui no pot pactar” però no “amb qui ho hauria de fer”. També va denunciar que la CUP “no està gaire en disposició” de dir-los amb qui poden governar després del 21-D després que Mireia Boya hagi preguntat als comuns si estan disposats a pactar amb els que, com el PSC, han imposat el 155. El cap de llista va responsabilitzar els cupaires de la situació actual de Catalunya i va denunciar que “deien unes coses abans de la DUI i unes altres després”.

Bescansa posa traves a un referèndum

La diputada de Podem al Congrés Carolina Bescansa defensa que si una comunitat autònoma rebutja la reforma de la Constitució es convoquin eleccions, i si el nou Parlament aprova amb el 55% dels vots o més celebrar un referèndum d’autodeterminació, aquest referèndum es faci en els 100 dies posteriors. Si guanya el sí, Bescansa planteja noves eleccions perquè el Parlament declari la independència si obté el suport de tres cinquenes parts de la cambra.

stats