Política 02/11/2017

"Dempeus, amb determinació i fins a la victòria", la reacció de Junqueras al seu empresonament

L'independentisme censura l'empresonament i els comuns reclamen "un front comú" per la llibertat

Ara
4 min
Totes les reaccions a la presó incondicional de Junqueras i els consellers

BarcelonaL'allau de reaccions a la presó incondicional del vicepresident, Oriol Junqueras, i sis consellers del Govern ha sigut immediata. D'entrada, molts dels empresonats -preveient la seva situació- havien deixat preparats missatges que s'han anat difonent a través de les xarxes socials. És el cas del vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el conseller de Territori, Josep Rull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident ha fet una crida als ciutadans a fer "tot allò que estigui a l'abast perquè el bé derroti el mal a les urnes el 21-D". "Dempeus, amb determinació i fins a la victòria", conclou. Per la seva banda, Rull ha avisat: "Si veieu aquest tuit és que m'han empresonat per ser fidel a les urnes. #seguim".

Més enllà dels empresonats, també la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que havia de declarar aquest mateix dijous al Tribunal Suprem -una declaració que finalment s'ha posposat fins la setmana que ve-, ha denunciat a través de Twitter que s'ha enviat a la presó el Govern "democràticament escollit". "Injust, indecent. Estem amb vosaltres i les vostres famílies", ha afegit.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha reclamat "unitat" i "llibertat": "Ara posen a presó els nostres consellers. Pensen que, amb ells, les nostres idees i institucions. Els deixarem clar que no". En declaracions als mitjans de comunicació, Pascal ha dit: "Estem absolutament desolats". "Que sàpiga tot Europa que l'estat espanyol ha engarjolat un Govern escollit democràticament. I ho ha fet d'una manera miserable", ha dit. També la diputada Montserrat Candini ha assegurat: "Que ningú s'equivoqui, això no és un estat de dret".

La secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha carregat contra l'empresonament visiblement emocionada. "Han posat a la presó el Govern escollit democràticament, polítics honests que han complert amb el programa electoral. Gent innocent que només treballava per un país més lliure", ha sentenciat Rovira en declaracions als mitjans de comunicació. A més, ha avisat la resta de forces polítiques que també els pot "afectar" si no coincideixen amb el pensament de l'estat espanyol: "Ens toca rebre als independentistes [...] però pot afectar tots els demòcrates que no pensin com ells".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat de "dia negre" la jornada d'avui per la presó incondicional del "govern escollit a les urnes". "Cal un front comú per aconseguir la llibertat dels presos polítics", ha demanat.

Un dels primers a reaccionar ha sigut el líder dels comuns, Xavier Domènech. Ha piulat: "El pitjor que podia passar ha esdevingut, caldrà fermesa i intel·ligència per superar aquest moment. Amnistia ja".

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, hi ha coincidit: "El Govern legítim a presó. És un Estat feixista. Si ho normalitzem ens anul·lem com a poble. Reaccionem pels drets humans i la República", ha dit també a Twitter. Des de Madrid, la diputada Gabriela Serra ha dit: "Si es pensen que empresonant vuit persones innocents ens han derrotat, van molt equivocats". "L'estat espanyol no coneix la determinació de la resistència pacífica", ha afirmat.

El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, ha retuitat el missatge de Fernàndez i ha afegit que després de l'empresonament dels membres del Govern "només hi ha una sortida: estar a l'alçada de la gent de l'1-O". En cas contrari, apunta, seria "assumir el desastre". "Triem", conclou.

Fachin ha afegit: "Amb la mateixa força que he criticat aquest Govern empresonat, treballaré perquè estigui lliure. No passaran".

També el líder estatal de Podem, Pablo Iglesias, ha criticat durament l'empresonament: "M'avergonyeix que en el meu país es posin a presó els opositors. No volem la independència però diem: llibertat presos polítics".

L'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha sigut un dels primers a reaccionar a la notícia amb un tuit concís cridant a la mobilització: "A les 7, tothom al carrer". El cupaire fa referència a les concentracions ja convocades per l'ANC i Òmnium aquest dimarts a les 19.00 h davant del Parlament i dels principals ajuntaments del país.

Al seu torn, el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ha denunciat: "Malparits. No més somriures". "Presó per als legítims representants per complir amb la voluntat majoritària dels catalans", ha sentenciat.

També han reaccionat els líders de les entitats municipalistes. El líder de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha subratllat que el poble català contestarà l'"agressió d'una manera democràtica". "Cap agressió sense resposta", ha expressat, i ha subratllat que l'objectiu és "guanyar a les urnes". Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, ha lamentat que s'hagi "enterrat definitivament la democràcia". Ha expressat la seva "decepció i tristesa" amb Europa per no haver condemnat abans aquesta situació. Lloveras ha apel·lat a la "calma dins la indignació" per una Europa que "mira cap a un altre costat".

El PSC ha reaccionat a l'empresonament dels consellers del Govern amb un comunicat en el qual afirma que la mesura és "desproporcionada" però també expressa el seu respecte per la independència judicial i diu que acata les decisions de la justícia. "Mai no s'hauria d'haver arribat a aquesta situació", diuen els socialistes, si bé afegeixen que ja van advertir el Govern de les conseqüències de "situar-se fora de la legalitat". "Avui és un dia trist per a Catalunya i Espanya. Els socialistes catalans seguirem treballant per recuperar el seny i la via del diàleg, la negociació i el pacte dins del marc de l'estat de dret", conclou el text.

stats