Política 17/01/2016

Duran s'acomiada amb un dard a Mas però avisa que encara té molt per aportar a Catalunya

Opina que les coses haurien anat millor si Pujol l'hagués triat a ell i afirma que li costa entendre la "conversió" d'Artur Mas a l'independentisme

Gerard Pruna
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida va dedicar bona part del seu discurs a l’economia.

BarcelonaDesprés d'anunciar la seva dimissió al capdavant d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida s'ha acomiadat aquest diumenge de la primera línia política amb un dard a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i amb una última carta a la militància on avisa que encara té molt per aportar a Unió, a la política i a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista que publica 'La Vanguardia', el ja expresident d'Unió Democràtica de Catalunya dibuixa un escenari del tot diferent si Jordi Pujol l'hagués triat a ell i no a Artur Mas per succeir-lo al capdavant de CiU. "Les coses haurien anat millor si Pujol hagués optat per mi". Duran explica que en el moment del relleu de Pujol es va arribar a plantejar el seu lideratge, però que comprèn que al final fos Mas perquè era del seu mateix partit. "Jo podia ser candidat però em dec a Unió", defensa.

Entre els temes que repassa, també critica la deriva sobiranista de CDC i diu que li ha costat entendre la "conversió" de Mas a l'independentisme els últims anys. "Va ser un bon president, però en els últims anys s'ha equivocat", sosté.

Més tard, l'exdirigent democratacristià ha fet arribar a la militància la seva última carta web, un escrit on reitera els arguments que el van portar a plegar –els pèssims resultats electorals–, però defensa que, malgrat que abandoni la primera línia política, seguirà lligat al partit: "Estic més que mai a la vostra disposició. Continuo tenint molt per aportar a Unió, a la política i a Catalunya".

Unió, abocada a la refundació

Amb una Unió abocada a la refundació, Duran ha volgut llançar un missatge d'optimisme i s'ha mostrat convençut que hi ha marge per remuntar i tornar a jugar un paper en la política catalana. Amb un símil futbolístic, ha assegurat que l'equip és extraordinari però "la pilota no entra", i que quan això passa cal canviar l'entrenador "encara que sigui bo".

En la mateixa línia, el secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Ramon Espadaler, ha negat que l'adéu de Duran sigui "un punt final per a Unió", i ha apuntat que el partit enfila ara un nou capítol. "Creiem que hem de formar part de la reformulació del centre catalanista polític, que arribarà més d'hora que tard", ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Espadaler confia que el congrés del partit a l'abril servirà per renovar cares, fer un "cert examen de consciència" i ressituar-lo. "Hem d'oferir una alternativa al catalanisme amb línies vermelles, com la llengua i la cultura, que protegeixi les famílies i s'alineï amb el dret a decidir", ha afegit.

El secretari general de la formació no ha aclarit si optarà a presentar candidatura per ser el relleu de Duran –"ja ho calibraré, ha respost–, però ha defensat que Unió, ara sense representació ni al Parlament de Catalunya ni al Congrés, afronta un "punt i a part" en el lideratge, però manté un projecte polític que ha de saber fer arribar a la ciutadania.

stats