Política 07/05/2018

ERC demana a JxCat una reunió urgent per definir l'estratègia de la investidura

Els republicans volen evitar eleccions i acabar amb l'ombra del 155

Aleix Moldes
2 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa a la seu del partit

BarcelonaCarles Puigdemont torna a ser des de dissabte el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, tot i que encara no s'ha fet cap nou pas cap a la seva investidura. Amb el límit per evitar eleccions (22 de maig) cada dia més a prop, ERC ha demanat una reunió urgent de treball per definir conjuntament els pròxims passos amb l'objectiu de trobar "la solució ràpida i immediata" que resolgui el bloqueig que dura des de les eleccions del 21 de desembre. "Hem de recuperar les institucions i treure'ns de sobre el 155", ha assenyalat aquest dilluns la portaveu republicana, Marta Vilalta, que també considera que s'hauria de convidar la CUP a la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vilalta ha evitat fer referència a la via Puigdemont –vetada pel Tribunal Constitucional– i ha tornat a insistir que cal una "investidura efectiva" per formar Govern i "no malbaratar la majoria republicana" que van donar les urnes. "Des de dissabte estem en contacte amb JxCat, però volem anar més enllà i per això els emplacem a fer la reunió de treball per traçar els propers passos conjuntament", ha insistit.

Fa mesos que Esquerra reclama que es faci servir la majoria independentista per desbloquejar la situació. L'estratègia, però, queda lluny de la de JxCat, que fins ara s'ha preocupat més de fer evidents els vetos de l'Estat que asseguren que incompleix els drets polítics dels candidats designats fins ara.

Els tempos, però, els controla el Tribunal Constitucional, que, seguint l'Estatut, pot retardar quinze dies l'entrada en vigor de la llei de presidència, recórrer-la immediatament al TC quan sigui publicada i, fins i tot, suspendre els vots delegats de Toni Comín i de Puigdemont mentre resol el recurs presentat per Ciutadans. "A diferència del 2015, quan es va investir Puigdemont a l'últim moment, ara els tempos no els controlem nosaltres", remarquen fonts del partit, entestades a resoldre la situació immediatament.

stats