Política 08/05/2019

ERC no donarà suport a Iceta com a senador autonòmic i fa perillar les seves opcions de presidir el Senat

El Parlament retarda el ple per designar el líder del PSC com a senador fins el 15 de maig

Aleix Moldes
2 min
ERC no donarà suport a la candidatura d'Iceta com a senador autonòmic

BarcelonaERC no té intenció de posar fàcil la candidatura de Miquel Iceta a la presidència del Senat. El líder del PSC necessita ser nomenat abans senador autonòmic en una votació al ple del Parlament i els republicans han anunciat aquest dimecres que no li donaran suport. El president del grup d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha lamentat haver-se'n assabentat a través de la premsa i ha pressuposat que el PSC deu tenir un pacte tancat amb Ciutadans. "Aquestes majories, en tot cas, no són amb nosaltres", ha subratllat als passadissos del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, la cortesia parlamentària havia sigut la tònica habitual en el nomenament dels senadors per designació autonòmica i cada partit enviava al Senat qui decidia. Però Esquerra ha criticat durament les formes del PSOE en aquesta ocasió. Segons Sabrià, només han parlat amb el PSC del tema quan la notícia ja havia sortit als mitjans. "Així no es fan les coses. No podem supeditar les institucions catalanes a les decisions sobre les seves cadires que pren el PSOE", ha insistit. Sabrià no ha aclarit, però, si els 32 diputats del seu grup hi votaran en contra o s'abstindran, fet cabdal per a les opcions del primer secretari del PSC, que de moment només compta amb els 17 vots a favor del grup socialista.

Quines condicions reclama ERC per negociar el vot a favor? Sabrià ha explicat que abans de prendre una decisió com aquesta necessiten saber què votarà el PSOE en cas que el Tribunal Suprem es vegi forçat a enviar un suplicatori al Congrés dels Diputats i al Senat per seguir amb el judici obert contra els líders independentistes. "Si voten en contra suposaria la llibertat immediata i el final del judici", ha subratllat. ERC assumeix que, segons els reglaments de les dues cambres espanyoles és obligatori demanar aquest suplicatori, però els experts dubten que sigui imprescindible en un cas en què el judici oral ja està en marxa.

Per la seva banda, JxCat encara no ha decidit el sentit del seu vot. Tanmateix, segons fonts del grup parlamentari, estaria negociant l'abstenció a canvi que al Congrés dels Diputats la majoria de la mesa -que s'ha de constituir el dia 21 de maig- es concedeixi grup propi a JxCat. En declaracions als mitjans de comunicació, la diputada Gemma Geis ha afirmat que no concorre "cap tipus d'urgència" per celebrar el ple -finalment es farà la setmana que ve-, però no ha aclarit el posicionament respecte la designació de Miquel Iceta com a senador.

El ple per nomenar Iceta es retarda fins el 15 de maig

Davant la manca de suport, la Junta de Portaveus s'ha reunit aquest dimecres a la tarda per abordar quan es celebrarà el ple específic per designar-lo com a senador. Segons han explicat diverses fonts parlamentàries a l'ACN en acabar la trobada, l'òrgan ha considerat que no hi ha urgència per resoldre la qüestió durant la sessió que clou demà dijous. Així, el tema es resoldrà dimecres vinent, tal com ha proposat JxCat, mentre que Cs, PSC-Units, CatECP i PPC preferien enllestir-ho demà. La candidatura d'Iceta ha de passar abans per la comissió de l'estatut del diputat.

stats