Política 17/05/2017

Eloy Velasco, assot del PP, deixa el jutjat dels casos Lezo i Púnica

El CGPJ el destina a la nova sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional a petició seva. Un de les últimes decisions de Velasco ha sigut decretar presó eludible amb fiança de 400.000 euros per a Francisco Granados, en presó incondicional des del 2014 pel cas Púnica

Manuel Altozano
3 min
El jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco

MadridEloy Velasco va enviar l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González a la presó en un cas sistèmic que ha afectat el PP –el cas Lezo–, però també el ministre de Justícia, la fiscalia… També va empresonar Francisco Granados, ex vice president madrileny, pel cas Púnica i va ordenar escorcollar la seu d'aquest mateix partit. Són les dues causes de corrupció amb les quals el jutge Velasco ha acorralat en els últims anys el partit del govern espanyol, acusat de finançament irregular. Doncs ara el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat el seu trasllat a la nova sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional, i per tant, els casos Lezo i Púnica passaran a mans d'un altre magistrat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta notícia important coincideix amb una de les últimes decisions del jutge Velasco relacionada amb un d'aquests casos, el Púnica. Velasco ha imposat una fiança de 400.000 euros a l'exconseller madrileny Francisco Granados per poder sortir de presó, on hi és des del 31 d'octubre del 2014. La resolució modifica la presó incondicional per la de presó eludible amb fiança de 400.000 euros perquè considera que ha disminuït el risc que pugui influir en la destrucció i desaparició de proves després que s'hagi aixecat ja el secret que pesava sobre diverses peces separades secretes. En cas de dipositar la fiança, Granados haurà de comparèixer davant el jutjat els dies 1 i 15 de cada mes, facilitar número de telèfon i el correu per ser localitzat de forma permanent, fixar domicili, i, a més, no podrà sortir de l'Estat sense autorització judicial.

La decisió de deixar la instrucció de Púnica i Lezo s'ha pres a petició del mateix jutge Velasco, que feia anys que es queixava de la falta de mitjans amb la qual assegurava que exercia la seva feina. Velasco havia optat sense èxit a les últimes convocatòries a la sala penal del Tribunal Suprem. Ara ha aconseguit l'accés a aquesta nova sala de l'Audiència Nacional, on també hi ha l'exmagistrat del Tribunal Constitucional (TC) designat pel PP Enrique López. El president serà, fins que s'obri el concurs a la presidència, l'actual president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro. La sala d'apel·lacions, que revisarà totes les sentències de la sala penal, ha d'estar en marxa abans de l'1 de juny.

Les últimes resolucions del jutge ja auguraven la decisió adoptada avui pel Consell. En l'últim acte, fet públic ahir, Velasco va citar com a imputades 52 persones en el cas Lezo –entre elles, l'expresident d'OHL Juan Miguel Villar Mir–, però va fixar les seves compareixences per al mes de setembre en lloc de les properes setmanes, cosa que en principi dona temps al nomenament d'un nou titular del seu jutjat. Serà el seu successor qui prengui aquestes declaracions, i també qui decideixi si imputa o no Cristina Cifuentes en el cas Púnica, després de l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) conegut ahir que l'assenyala com a presumpta autora de la manipulació del concurs de la cafeteria de l'Assemblea de Madrid a canvi de les comissions al PP.

La decisió, adoptada per la comissió permanent de l'òrgan de govern dels jutges, va ser adoptada per sis vots a dos. En contra es van pronunciar els vocals progressistes Álvaro Cuesta i Pilar Sepúlveda. Ara, la decisió pot ser recorreguda davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, però aquest procés no paralitzarà el trasllat de Velasco a la sala d'apel·lacions. Amb la designació del jutge de Lezo per a aquesta nova destinació, el Consell ha tret a concurs la seva plaça al capdavant del jutjat central d'instrucció número 6. El seu titular és Manuel García-Castelló, però es troba destinat a Itàlia com a jutge d'enllaç.

Considerat un jutge conservador, a més de Púnica i Lezo per les seves mans va passar la instrucció del cas que va enviar a presó l'expresident de la patronal, Gerardo Díaz Ferrán, l'assassinat del jesuïta Ignacio Ellacuría al Salvador o el suposat frau dels bitllets d'Air Europa a les Balears i les Canàries. Velasco va formar part del govern de la Comunitat Valenciana durant la presidència d'Eduardo Zaplana (PP), on va ocupar el càrrec de director general de Justícia. Paradoxalment, Zaplana apareix ara als àudios del seu últim cas estrella, el Lezo, com un dels confidents de l'expresident madrileny Ignacio González, el principal implicat.

stats