Política 06/05/2018

Elsa Artadi assegura que Puigdemont "serà investit o ara o més endavant"

Junqueras torna a advertir de la necessitat de prioritzar la formació d'un Govern

Ara
2 min
La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ahir en la reunió a Berlín

BarcelonaDesprés que ahir el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, expliqués que volen tornar a intentar la investidura de Carles Puigdemont abans del 14 de maig i, si no, activar el pla D, avui la portaveu d'aquesta formació, Elsa Artadi, s'ha mostrat convençuda que Puigdemont "serà investit o ara o més endavant, però això segur que passarà". Artadi ho ha dit en una entrevista a RAC1 recollida per l'ACN, en què ha reiterat que volen aprofitar "la finestra d'oportunitats" que dona la nova llei de la presidència, que "no es pot suspendre" fins que no entri en vigor, ha recordat. El govern espanyol –en aplicació de l'article 155– és qui ha de publicar la normativa en el DOGC, el tràmit necessari perquè l'executiu de Rajoy presenti un recurs al Tribunal Constitucional (TC) i la llei quedi suspesa.

En aquest sentit, Artadi ha assegurat que el TC els donaria la raó un cop resolgui el recurs, perquè la nova llei de la presidència "no té cap element d'inconstitucionalitat" i només regula aspectes de la cambra catalana. Amb tot, si l'alt tribunal suspèn la llei, que hauria d'emparar una investidura a distància de Puigdemont, JxCat té previst activar el pla D. En aquest nou escenari, Artadi creu que la investidura podria fer-se la setmana vinent o, si no, el dia 14. "No posarem en risc la data del 22 de maig. La nostra voluntat no és anar a eleccions", ha subratllat la diputada i portaveu de JxCat, que ahir també va participar en la reunió de tot el grup amb Carles Puigdemont a Berlín.

Precisament Artadi ha explicat que en la reunió de Berlín "no es va parlar de noms", sinó "d'itineraris" i de com s'ha de "tirar endavant la República". En aquesta línia, ha afegit que en cas que no es pogués fer la investidura de Puigdemont no es podria parlar de "president titella" però tampoc seria un "president normal", perquè de president "ja en tenim", ha recordat.

Per la seva banda, la diputada de JxCat Laura Borràs ha afirmat que el nou Govern de la Generalitat ha de ser un "Govern fort", i una de les primeres mesures que s'han de prendre és crear una comissió d'investigació per veure "què ha passat al nostre país" des que es va aprovar el 155 i un "pla de xoc per revertir les mesures" aprovades aquests mesos. Unes mesures que ja va anunciar ahir Eduard Pujol després de la reunió a Berlín.

Per part del PDECat, la portaveu de la formació ha avalat el full de ruta que va acordar dissabte a Berlín JxCat i en un missatge a Twitter ha mostrat "confiança plena en el lideratge de Puigdemont".

Junqueras exigeix formar un Govern

El president d'ERC i vicepresident destituït pel 155 Oriol Junqueras ha advertit avui de la necessitat de prioritzar la formació d'un Govern a Catalunya. "No hi ha cap republicà al món que deixi les seves eines en mans dels enemics de la República", ha assegurat en un missatge que el líder republicà, en presó preventiva al centre penitenciari d'Estremera, ha transmès a l'ACN.

Junqueras ha fet aquest advertiment el dia després que Junts per Catalunya (JxCat) hagi proposat investir president com a molt tard el 14 de maig, amb Carles Puigdemont com a primera opció, situant Jordi Sànchez com a primera alternativa i un quart candidat després per evitar eleccions.

stats