Política 27/06/2019

Espanya recorrerà a la justícia l'obertura de les Delegacions de la Generalitat a Mèxic, l'Argentina i Tunísia

El ministeri d'Exteriors assegura que "s'hi denigra la imatge internacional d'Espanya"

Acn
2 min
El conseller d'Acció Exterior es reuneix amb membres de l'Institut Nacional de Pobles Indígenes de Mèxic

BarcelonaEl govern espanyol recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'obertura de les "ambaixades catalanes" a Mèxic, l'Argentina i Tunísia perquè considera que són un "instrument fonamental" per promoure les tesis del secessionisme i "denigrar" la imatge internacional d'Espanya. A més, ha instat l'Advocacia de l'Estat a sol·licitar mesures cautelars amb la finalitat d'"evitar activitats que s'estan revelant perjudicials per als interessos de l'Estat". Així ho ha detallat el ministeri d'Exteriors, que ha remès aquest dimarts a la Generalitat de Catalunya un informe desfavorable sobre l'obertura d'aquestes tres noves delegacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Elaborat pel ministeri d'acord amb la llei de l'acció i del servei exterior de l'Estat, l'informe considera que l'obertura d'aquestes delegacions és "nociva per als interessos de l'Estat". El govern de la Generalitat ha dit que utilitzaria "tots els mitjans al seu abast per a l'anomenada internacionalització del Procés, en clar perjudici de la política exterior de l'Estat", la direcció de la qual competeix al govern central, assenyala el comunicat d'Exteriors.

Per al ministeri d'Exteriors "és evident" que l'actuació de les oficines representatives de comunitats autònomes a l'exterior ha d'"atenir-se al marc constitucional espanyol i desenvolupar-se d'acord amb aquesta normativa".

L'informe sobre les Delegacions de la Generalitat de Catalunya detalla que "una activitat exterior d'una comunitat autònoma que es faci al marge del seu marc competencial i sense respecte per als principis d'unitat d'acció a l'exterior, lleialtat institucional i servei a l'interès general causa en si mateixa un perjudici a la política exterior de l'Estat". Exteriors assenyala també que "l'experiència recent" posa de manifest que les Delegacions de la Generalitat "estan sent un instrument fonamental per promoure les tesis del secessionisme i denigrar la imatge internacional d'Espanya".

Per això, Exteriors ha decidit recórrer per la via contenciosa administrativa la decisió de la Generalitat de Catalunya d'obrir delegacions i ha instat l'Advocacia de l'Estat a sol·licitar mesures cautelars "amb la finalitat d'evitar activitats que s'estan revelant perjudicials per als interessos de l'Estat".

stats