Felip VI destaca el "compromís amb la Constitució i l'estat de dret" de l'exèrcit i la Guàrdia Civil

El rei no fa cap referència a la investidura de Sánchez durant l'acte de la Pasqua Militar

Pasqua Militar assenyalada aquest 2020, celebrada entre la primera i la segona votació de la investidura de Pedro Sánchez. Amb una majoria ajustadíssima i la dreta i l'extrema dreta desbocades per fer descarrilar la coalició del PSOE i Unides Podem, el rei ha preferit situar-se'n al marge en la seva intervenció al Palau Reial de Madrid i no fer cap referència a l'escenari polític. S'ha limitat a destacar el "compromís amb la Constitució i l'estat de dret" de l'exèrcit i de la Guàrdia Civil, la seva vocació "de servei" i l'"entrega generosa" a favor de "l'interès general i nacional". La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha reiterat la "simbiosi" entre les forces armades i la societat espanyola, en un temps en què el paper de les forces de seguretat es posa en qüestió des de les esquerres perifèriques i els moviments independentistes i, en canvi, s'enalteix des dels sectors més conservadors.

Sánchez perd el primer assalt camí de la investidura més fràgil

Aquest diumenge, sense anar més lluny, era el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, qui assegurava que l'exèrcit hi és per "guardar" la Constitució, després d'una sessió molt tensa per la intervenció d'EH Bildu al debat d'investidura. La portaveu abertzale, Mertxe Aizpurua, va qualificat "d'autoritària" la reacció de l'Estat al referèndum de l'1-O, amb el discurs del rei al capdavant, i va situar el nou govern de coalició com un punt de partida per a la "democratització" d'Espanya. Felip VI no ha fet referència ni al seu qüestionament ni tampoc ha utilitzat el terme  democràcia durant la intervenció en l'acte castrense.

Tant Robles com el monarca han expressat paraules d'agraïment a la Guàrdia Civil, i el rei n'ha destacat la "complexa feina a favor de la seguretat i el benestar", així com el "pilar per al desenvolupament del país" que representa la seva "lleialtat amb l'estat de dret". Malgrat formar part del protocol, i coincidint que el 2019 s'ha celebrat el 175è aniversari de l'institut armat, el reconeixement arriba després que el PSOE i el PNB hagin pactat la retirada de competències de trànsit a Navarra per a la Guàrdia Civil en benefici de la Policia Foral, cosa que ha generat malestar entre sindicats del cos. També indignació als partits de la dreta, que han exagerat la mesura i han parlat de "l'expulsió" del cos de Navarra, per bé que no és així, tal com es va encarregar de recordar el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

En el seu discurs, la ministra ha assegurat que el govern espanyol entén les polítiques de defensa com a "polítiques d'estat" i ha promès unes forces armades "adaptades als nous temps". Seguidament, el monarca ha posat en valor la feina "d'ensinistrament" que els soldats destinats a l'Iraq han fet a les tropes locals, i també ha destacat que les forces armades i la Guàrdia Civil són un reflex de la societat "moderna, capaç i solidària". L'acte ha comptat amb la tradicional interpretació de l'himne espanyol al pati del Palau Reial a mans de la banda reial, la passada de revista del monarca i la recepció al saló de Gasparini.