436 municipis estan disposats a col·laborar amb la consulta, 12 no ho estan i 5 més en tenen dubtes

Gairebé el 50% de consistoris responen la carta que els va enviar la vicepresidenta Ortega en què apel·la a la coresponsabilitat

Fins a 453 municipis catalans ja han comunicat al Govern que estan disposats a col·laborar amb la consulta del 9-N. Així ho han fet saber per carta a la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, segons ha pogut saber l'ACN. En canvi, n'hi ha 12 que han manifestat que no estan disposats a fer-ho i 5 més que han expressat dubtes de procediment. Aquesta és la resposta a la carta que el 26 de març la vicepresidenta va enviar a tots els ajuntaments catalans per demanar-los la seva col·laboració. Els que han negat el suport són els governats pel PP, com Badalona i Castelldefels, així com els de l'àrea metropolitana a mans del PSC, com Cornellà, Esplugues i l'Hospitalet de Llobregat. Els ajuntaments socialistes que neguen la seva col·laboració per organitzar la consulta del 9-N argumenten que només facilitaran l'ajuda si la consulta és legal i acordada. Es tracta dels municipis de més població que estan governants pel PSC. Però també hi ha ajuntaments socialistes, mitjans i petits en població, que sí que han manifestat que estan disposats a col·laborar amb el dispositiu de la consulta.

En total, gairebé el 50% dels municipis catalans han respost la petició de la vicepresidenta Ortega, un percentatge d'ajuntaments que representen el 75% de la població catalana. Tot i que la carta enviada per la vicepresidenta no ho especificava, Governació demana ajuda especialment per trobar espais de titularitat municipal per posar les urnes i suport de les policies locals, com és habitual en totes les eleccions. L'operatiu del Govern preveu que hi hagi 8.000 urnes i 3.000 punts de votació repartits per tot el territori.

Segons el Govern, no és imprescindible la col·laboració dels ajuntaments per elaborar el cens de la consulta, que es basa en el padró municipal, ja que es configurarà sobre la base de les dades de l'Idescat, que segons aquestes fonts s'actualitzen de manera periòdica i automàtica.

Més continguts de