Política 21/04/2017

Presó per a 2 dels 13 detinguts en l'operació Lezo sota fiança de fins a 4 milions d'euros

La Fiscalia Anticorrupció té previst demanar presó per a Ignacio González i per a Edmundo Rodríguez Sobrino. Dijous a la nit van detenir Javier López Madrid, condemnat pel cas de les targetes 'black'

Ara
3 min
L'agenda de Francisco Granados, número dos d'Esperanza Aguirre al PP de Madrid i al govern de la comunitat, és clau en la investigació.

BarcelonaPrimers càstigs als detinguts per l'operació Lezo. Tres de les 12 persones que havien estat detingudes fins aquest dijous han declarat ja davant el jutge i per a dos d'ells s'ha decretat presó sota fiança: per a Maria Fernanda Richmond, ex directora financera del Canal Isabel II, eludible amb 4 milions d'euros; i per a l'ex gerent de l'empresa, Adrián Martín, amb 100.000 euros. Se'ls acusa de sis delictes greus: organització criminal, blanqueig de diners, falsificació de document públic, malversació, prevaricació i frau. En canvi, per a l'empresari de la 'jet-set' Adrián de la Joya, el magistrat Eloy Velasco no ha ordenat mesures cautelars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dijous a la nit la policia va detenir una tretzena persona: el directiu de la constructora OHL Javier López Madrid. L'empresari era a Londres quan els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) li van comunicar que estava sent investigat i que tenien una ordre de detenció contra ell. A la nit, López Madrid va volar fins a l'aeroport de Barajas, on va ser detingut i ha passat la nit al calabós de la UCO al municipi de Tres Cantos. El jutge Velasco veu indicis del pagament d'una comissió irregular a Ignacio González d'1,4 milions d'euros a través d'un banc amb seu a Suïssa.

López Madrid ja va ser investigat i condemnat a sis mesos de presó en el cas de les targetes 'black' de Bankia. A partir d'aquell cas, l'empresari és conegut com el 'compi yogui' de la reina Letizia. En el marc de la investigació policial es van descobrir missatges de mòbil entre tots dos, que López Vallejo havia intentat esborrar, però que la Guàrdia Civil va recuperar en part. "Et vaig escriure quan va sortir l’article d’allò de les targetes a la merda de LOC (suplement de 'El Mundo') i ja saps el que penso, Javier. Sabem qui ets, saps qui som. Ens coneixem, ens estimem i ens respectem. La resta, merda. Un petó, compi yogui (miss you!!!)”, va escriure en un dels missatges. López Madrid i ella eren companys a les classes de ioga.

A més de la seva presumpta implicació en el cas Lezo, també està sent investigat en l'operació Púnica, de presumpte finançament il·legal del PP. De fet la Púnica és l'origen del cas Lezo, pel qual s'han detingut 13 persones en les darreres 48 hores.

D'altra banda, la Fiscalia Anticorrupció té previst demanar presó per a l'ex president de la Comunitat de Madrid Ignacio González, i també per al seu home de confiança en els negocis del Canal Isabel II, Edmundo Rodríguez Sobrino, segons 'El País'. Només podran eludir-la si mostren penediment i col·laboren activament en la investigació que desenvolupa el jutge Eloy Velasco.

Si Ignacio González i Edmundo Rodríguez –que a hores d'ara es troben en dependències judicials– col·laboren amb la justícia, Anticorrupció es plantejaria la possibilitat de demanar-los fiança i altres mesures cautelars. Els dos arrestats han de passar a disposició judicial aquest divendres.

Escorcolls a diverses seus d'empreses

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil estan escorcollant aquest dijous les oficines d'ICM, OHL, Indra, Saerco i Licuas en el marc de les investigacions sobre finançament del Partit Popular. A més, s'han presentat a la seu de PricewaterhouseCoopers (PwC) per demanar informació sobre els contractes amb l'Agència d'Informàtica i Comunicació (ICM) de la Comunitat de Madrid. Fonts policials consultades per l'ARA apunten que les actuacions estan inscrites en el marc de l'operació Lezo, és a dir, forma part de la mateixa operació que dimecres va impulsar l'institut armat per detenir l'expresident de la comunitat de Madrid Ignacio González.

La investigació està relacionada amb l'agenda intervinguda a Francisco Granados, on van aparèixer referències a pagaments des d'aquesta empresa al PP de Madrid; és a dir, amb el presumpte finançament il·legal del PP.

L'actuació policial està pilotada pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, que al febrer ja va escorcollar els despatxos que l'exgerent del PP Beltrán Gutiérrez tenia a la seu del partit i a casa seva. Aquell mateix dia el jutge instructor també va escorcollar el despatx de Francisco Javier López Madrid, gendre de Juan Miguel Villar Mir, propietari del grup OHL.

Licuas és una constructora d'obra civil especialitzada en conduccions hidràuliques per abastiment d'aigua i és una de les principals contractistes del Canal Isabel II.

L'agenda personal de Francisco Granados, que va ser número dos d'Esperanza Aguirre al partit i al govern madrileny, ha sigut clau en la investigació. Granados està en presó preventiva des del 2014 pels delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències, entre d'altres, dins del cas Púnica, en què s'investiga una trama de pagaments d'empresaris a polítics a canvi de favors.

stats