INVESTIDURA
Política 13/07/2016

Homs comunica al líder del PP que el PDC manté el veto a la seva continuïtat

F.c.
2 min
Homs comunica al líder del PP que el PDC manté el veto a la seva continuïtat

MadridEl compromís de campanya

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Francesc Homs va ser ahir al vespre a la Moncloa. Com la resta de portaveus s’ha reunit amb Mariano Rajoy per la investidura. En el seu cas, però, ho ha volgut fer de manera discreta, sense fotos ni rodes de premsa anteriors o posteriors. N’informarà aquest migdia a Barcelona però ahir al vespre, per esmunyir-se de la pressió mediàtica i evitar alimentar especulacions, va piular dos missatges. El primer que, tal com s’havia compromès CDC en campanya, els vuit diputats del nou Partit Demòcrata Català al Congrés no donaran suport “ni actiu [votant a favor] ni passiu [abstenint-se] a la investidura de Rajoy”. De fet, fer fora el líder del PP era, amb el referèndum, al catàleg d’exigències de CDC per pactar.

Les terceres, més a prop

L’altre missatge obria més el focus i explicava que, després de mantenir converses “amb pràcticament tothom” la seva impressió és que hi ha “un alt percentatge” de possibilitats d’unes terceres eleccions per la inflexibilitat del PP, el PSOE i C’s, les tres formacions en què per ara recau el pes de les negociacions per formar govern després del 26-J.

Grup parlamentari i pressupostos

A la carpeta de les converses amb Mariano Rajoy, Homs hi duia un altre assumpte que, per als nacionalistes, és vital: mantenir el grup parlamentari al Congrés. Els mals resultats del 26-J fan que, per primer cop, reglamentàriament no els pertoqui i necessitarien que el PP o el PSOE els deixessin set diputats per sumar-ne 15 i no estar sotmesos als topalls de percentatges de vot. El PP hi està disposat però vol contrapartides. El context de diàleg, amb la clara orientació independentista del PDC, l’operació Catalunya i Homs amb data per declarar com a investigat pel 9-N, no és el millor, però els nacionalistes fa dies que fan gestions, també amb el PSOE, per assegurar-se la visibilitat i els recursos del grup parlamentari, tal com va explicar ahir l’ARA. Preguntat per l’assumpte, Rafael Hernando, portaveu del PP, va afirmar que ho estan “estudiant” i va recordar que “no compleixen els requisits del reglament, que té limitacions”. Ara bé, al PP indiquen que, al marge de la investidura (en això només els val el PSOE), si el PDC es compromet amb els pressupostos del 2017 o amb lleis econòmiques a les quals Pedro Sánchez mai voldrà donar suport poden facilitar-los el préstec.

stats