Política 02/05/2019

Iceta no veu factible el diàleg fins després de la sentència de l'1-O i de les pròximes eleccions catalanes

El líder del PSC assegura que "el PSOE no governarà amb Ciutadans per la deriva que ha pres"

Ara
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha insistit avui que no creu que es donin les condicions per a un diàleg amb resultats fins després de la sentència de l'1-O i de les pròximes eleccions al Parlament. Mentrestant, creu que és millor "mirar de cara" la realitat i mentre no hi hagi les condicions no córrer més del compte i "no generar expectatives que es poden frustrar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a'Els matins', el primer secretari del PSC ha donat per fet que es reprendrà el diàleg institucional entre governs després de les eleccions i ha qualificat de "gran èxit" que en l'etapa de Sánchez s'hagin recuperat les comissions bilaterals. Pel que fa al diàleg més polític, ha apostat perquè primer s'abordi el debat dins de Catalunya perquè si no, segons ha dit, "difícilment es podrà avançar".

Iceta creu que s'haurà de passar per una fase "més discreta" en el diàleg polític "sense posar moltes condicions ni formalitats", però ha advertit que "si l'únic acord possible és un referèndum no cal que ens hi posem". "L'estabilitat del govern no pot dependre d'ells", ha assegurat recordant que "per això es va anar a eleccions".

Pel que fa a pactes postelectorals, el líder del PSC ha deixat clar que no hi haurà acord amb Ciutadans. "El PSOE no governarà amb Cs per la deriva que ha pres", ha avisat després de subratllar que la formació taronja "ja ha dit que vol encapçalar l'oposició". Iceta ha acusat la formació d'Albert Rivera d'haver-se "radicalitzat de cop i volta en un sentit conservador i anticatalanista".

Tampoc preveu un pacte de govern amb Podem. Els socialistes, enfortits pels resultats del 28-A, continuen defensant la possibilitat de governar en solitari i amb el suport extern d'altres partits malgrat les reunions que Sánchez vol mantenir amb tots els líders polítics. El seu soci preferent, ha recordat Iceta, és Podem. Però, tot i que el seu líder, Pablo Iglesias, ha reclamat la necessitat d'entrar al govern espanyol, Iceta ha reivindicat el "model de govern que ha funcionat fins ara". "El resultat a les urnes ens avala", ha conclòs, i ha advertit el partit lila: "Cada vegada que Podem s'ha volgut posar a la contra li ha anat molt malament".

Iceta també ha insistit que el PSOE intentarà "evitar" que Vox sigui a la mesa del Congrés: "En el cas d'ERC dependrà de l'actitud dels grups", ha dit. Preguntat sobre el futurible govern socialista, Iceta ha assegurat que Sánchez està "molt content" amb el seu equip actual, però no és segur que renovi tots els càrrecs. D'altra banda, s'ha descartat com a ministre i ha insistit que la seva carrera política continua sent a Catalunya: "Jo no, fins que no arribi a president de la Generalitat no pararé".

"No farem alcalde un independentista"

Amb la mirada posada a les municipals, el líder del PSC ha considerat que "Ada Colau ha fracassat" al capdavant de l'alcaldia de Barcelona, i ha lamentat que "fes fora" els socialistes a mitja legislatura. Així, ha confirmat que el PSC no apostarà per un govern amb els comuns i ERC .Tampoc avalaran al candidat d'ERC, Ernest Maragall: "No farem alcalde un independentista".

Sobre la decisió de la Junta Electoral Central de no permetre a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí presentar-se a les europees, Iceta ha considerat "contradictori" que "puguis presentar-se a unes eleccions i després no puguis exercir", tot i que ha defensat que la decisió última ha de ser de la justícia.

stats