Política 27/09/2019

Iceta demana no crear "falses expectatives" amb l'amnistia i recorda que els presos podrien sol·licitar l'indult

Considera "inacceptable" que l'independentisme sembri "dubtes" sobre l'operació contra els CDR

Marc Toro
4 min
Iceta, després de guanyar les primàries del PSC contra Parlon

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat aquest divendres de "profundament erroni i irresponsable generar falses expectatives sobre una eventual sol·licitud d’amnistia" dels presos polítics perquè, ha dit, "no es correspon amb la realitat política i legal del nostre país". Així s'ha expressat en una intervenció davant del consell nacional del PSC, després que fa uns dies afirmés que "no es donen les condicions" per a l'amnistia, que han defensat aquest dijous al Parlament JxCat, ERC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per contra, Iceta ha recordat que la sentència es podrà recórrer davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans, i ha afegit que, en cas de condemna, els líders independentistes podrien demanar un indult, que "haurà de ser estudiat pel govern [espanyol] segons estableix el nostre ordenament jurídic", ha remarcat. Aquesta és una de les primeres vegades que Iceta torna a parlar d'indults, una mesura de gràcia que va defensar el desembre del 2017 i que, després de les crítiques de la dreta i els mals resultats del PSC a les autonòmiques del 21-D, va dir que era "prematura". Internament el PSC ha continuat estudiant la possibilitat d'indults, si bé els partits independentistes i gran part dels presos han rebutjat demanar-los perquè suposaria admetre la seva culpabilitat.

Iceta ha volgut deixar clar quina serà la posició del seu partit davant la sentència del judici del Procés, prevista per a la primera quinzena d'octubre. Tal com va explicar l'ARA, el primer secretari ha fet una crida a "acatar" la decisió judicial, "sigui quina sigui". "Vivim en un estat de dret amb separació de poders, i l’actuació del poder judicial es desenvolupa des del respecte als drets i llibertats emparats per la Constitució, amb les màximes garanties i total transparència", ha argumentat.

D'altra banda ha deixat clar que "totes les sentències són opinables", i tot i que el PSC preveu minimitzar les valoracions sobre el desenllaç del judici al Tribunal Suprem, ha fet una defensa de "la llibertat d’expressió" i de "manifestació" sempre que es produeixi amb "civisme", "tolerància" i "respecte". Iceta, de fet, ha aprofitat la seva intervenció per expressar el sentiment d'"alarma" del PSC per la "gravetat" dels fets que s'imputen als set membres dels CDR en presó provisional. I tot i demanar respecte per la seva "presumpció d'innocència", ha dit que "no és acceptable sembrar tot tipus de dubtes sobre investigacions judicial i actuacions policials" o "parlar sense proves de muntatges o criminalització de l'independentisme". Amb tot, ha considerat "absolutament necessari" que l'independentisme es desmarqui de "qualsevol actitud violenta".

Concentrar el vot en Sánchez per no dependre d'"intermediaris"

El consell nacional del PSC entre congressos s'ha reunit aquest vespre de manera extraordinària per aprovar les candidatures de cara a les eleccions espanyoles del 10-N, en què Meritxell Batet i Manuel Cruz tornaran a encapçalar les llistes al Congrés i el Senat. Iceta ha demanat la "màxima mobilització" del partit de cara al 10-N per guanyar les eleccions a Espanya i també a Catalunya, i en un missatge que de ben segur es repetirà al llarg de la campanya ha deixat clar que per fer possible un "govern estable, progressista, sòlid i coherent" presidit per Pedro Sánchez cal "concentrar el vot" en les candidatures socialistes.

"No podem dependre de complements ni d'intermediaris", ha afirmat. En aquest punt, ha aprofitat per retreure als comuns, un dels principals rivals a les urnes, que no votessin en contra de la resolució de JxCat i ERC al Parlament que demanava la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya. "Podem fer pactes programàtics, però sense un compromís ferm amb les polítiques d’estat es fa ben difícil establir coalicions de govern", ha emfatitzat.

Batet, que també ha intervingut a la trobada, ha assegurat que convertir el PSC en la força més votada a les generals és "l'única manera de garantir" que Sánchez torni a ser president del govern espanyol. Conscient de les dificultats de tornar a demanar al vot en una repetició electoral en què el desànim dels votants progressistes es pot fer notar, ha receptat treballar "amb cos i ànima" per "derrotar el cansament".

"Una Catalunya millor en una Espanya diferent"

La reunió del consell nacional també ha servit per convocar oficialment el congrés del partit per als dies 13, 14 i 15 de desembre i la ponència del conclave –avançada aquest divendres per l'ARA–, que s'obrirà a les esmenes de tota la militància. El document pretén ser un full de ruta per aconseguir que el PSC torni a ser el "primer partit de Catalunya" i passi a encapçalar el Govern. "El congrés ha de ser un oferiment del socialisme català al conjunt de la societat. [...] Un aparador de les nostres propostes", ha admès Iceta, que ha reiterat la seva predisposició a continuar liderant el partit.

El líder del PSC ha reivindicat el compromís dels socialistes amb el respecte a les institucions i la llei, la "reconciliació" i la "concòrdia", i ha dit que la formació és "capaç de sortir de l'atzucac del Procés". El document marc, de fet, defensa torna a reivindicar amb força el federalisme com l'opció "més viable" per resoldre la manca d'encaix de Catalunya a Espanya. Iceta no ho ha mencionat al seu discurs, però sí que ha defensat la idea d'"una Catalunya millor en una Espanya diferent". "Aquest continua sent el nostre objectiu", ha conclòs.

stats